b_150_150_16777215_00_images_stories_ozonenetwork_biogazdak20171030.JPG
2017. október 30. - Fülöpjakab egy alig több mint 1000 fős kisközség Bács-Kiskun megyében, ami ma már főleg arról nevezetes, hogy nagyon komolyan veszik az ökológiai gazdálkodást, mi több itt él a 2015-ös év biogazdája, Nemes Mátyás és a gyógygombák királya, Gyöngyösi Sándor is.

Az OzoneTv hétfői Egyenlítő című műsorának vendége, Gyöngyösi Sándor, biogomba termesztő hosszas kutatás és kísérletezés után fejlesztette ki saját módszerét, mellyel vegyszermentesen, ökogazdaságban termeszti a bio gyógygombákat Fülöpjakabon. A ganoderma, vagy más néven pecsétviaszgomba természetes körülmények között is elvétve megtalálható Magyarországon, csakhogy a termesztett jobb, ugyanis a hatóanyag a spórákban van, és a természetben nem garantálható, hogy akkor szedjék le a kalapokat, amikor a legtöbb spóra van rajtuk. Sándor kidolgozott egy biogomba termesztési technológiát: a bionövényi szárak, termések vannak a táptalajban, ezeket oltja be steril körülmények között a szövettenyészettel fenntartott gombával. A kártevők ellen is biomódszerekkel védekezik, pontosabban fénycsapdákkal, illetve a kártevők természetes ellenségeinek az elterjesztésével.

b_150_150_16777215_00_images_stories_ozonenetwork_biogazda20171030.JPG
A műsor másik vendége Nemes Mátyás biokertész abban hisz, hogy szolgálni kell a „Földanya” élőlényeit. A szolgálatért cserébe tiszta táplálékot kapunk, a tiszta tápláléktól pedig tiszta gondolatot. A fülöpjakabi ökogazda birtokán évente 50-60 különböző zöldségfajtát termeszt. Télen és kora tavasszal azokat a zöldségeket kell, vagy lehet árulni, amelyek a nyáron megfelelően begyűjtötték az energiát. Mátyásnál van sárgarépa, petrezselyem, zeller, pasztinák, cékla, fekete retek, burgonya, csicsóka, sütőtök és két különlegesség a fénygyökér, valamint a földimandula.
https://videa.hu/videok/ozonetv/emberek-vlogok/10.30-biogazdak-AiE98wBLPGyBAXCm

No events