b_150_150_16777215_00_images_stories_ozonenetwork_peszeri2019.JPG
2019. március 10. - Az Ozone tévében 2019. március 12-én, 23 órakor

A meszes homoki erdőssztyepp-komplex ökoszisztéma szolgáltatásainak helyreállítása zajlik a Peszéri erdőben
2017-ben indult OAKEYLIFE Program egy kuriózum a hazaiak között, mert a kaszóiak után a második olyan pályázat, ahol erdőgazdaság a fő kedvezményezett. Magyarul, oda megy a pénz, az felel az elosztásért. Két fő partner van a pályázatban, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Más szóval, egy állami erdőgazdasági társaság együtt dolgozik a hivatásos természetvédelemmel és egy civil szervezettel.

b_150_150_16777215_00_images_stories_ozonenetwork_peszer2019.JPG
Az adásban a KEFAG képviseletében dr. Bárány Gábor osztályvezető, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságtól dr. Vadász Csaba természetvédelmi őrkerület-vezető, valamint Halpern Bálint, MME Kétéltű-és Hüllővédelmi Szakosztály titkára mutatja be a projektet. Aki kérdez: Rideg Richárd.

Bebizonyítjuk, hogy ezek a különböző érdekcsoportok tudnak együttműködni a közös cél, a Peszéri-erdő érdekében – állítja dr. Bárány Gábor. - Ez egy nagyon érdekes ezer hektáros Natura 2000-es erdőtömb, a valamikori alföldi tölgyesek maradványai. (Ebből 200 hektárnyi erdőt, benne egy erdőrezervátumot is, a nemzeti park, a többit a KEFAG kezeli.) Úgy tűnik, hogy itt a tölgy még képes felújulni, tömegesen található egy- és többéves újulat is. Azért is fontos ez, mert erre alapozva a gazdálkodási célokat is érvényesíthetjük.

b_150_150_16777215_00_images_stories_ozonenetwork_peszerie2019.JPG
ForestPress fotók


A Peszéri-erdő vízgazdálkodási szempontból is különlegesnek tekinthető, mert, mintha csak egy tölcsér aljában lenne, mélyebb fekvésű, jobb vízellátású a terület. A titok pontos megfejtése érdekében azonban sok vizsgálat kerül megvalósításra: talajvízészlelő kutakat, több mint hatszáz talajgödröt készítenek, amelyekre alapozva teljes termőhely-térképezést végeznek.
A projekt talán legfontosabb ténye, hogy nem pusztán megőrzés jellegű védelemről van szó, nem fogják lezárni a területet. Az ökoszisztéma szolgáltatásokat akarják helyreállítani, és ebbe bizony beleértendő a fakitermelés is. Ez talán a legfőbb üzenete a projektnek: a természetvédelmi érdekeket lehet úgy szolgálni, hogy a gazdasági célok is érvényesülhessenek.

 

https://videa.hu/videok/ozonetv/emberek-vlogok/03.12-peszeri-erdo-aTWxVIYYqQ8Wu9qd