b_150_150_16777215_00_images_stories_hazaivadasz_hazai_erdo2020k.JPG

2020. március 17. - Minden évben várjuk ezt a napot, mert a tél végét és a tavasz közeledtét jelzi.

Az erdészeknek és a természetjáró, természetszerető embereknek piros betűs ünnepet jelent március 21-e! A jelenleg kialakult egészségügyi helyzet miatt elmaradnak az ünnepségek, a rendezvények: az emlékerdő avatások, a facsemete ültetések. Ezért az M5 TV csatorna Erdei utakon – Reviczky Gáborral című tematikus magazinjának alkotó stábja kiemelt műsor-tartalommal készült az Erdők Világnapján, március 21-én, szombaton 12:40 órakor sugárzásra kerülő adásra. Nézzük a tartalmat:

1. Erdők Világnapja – 2020.03.21 – A FAO, Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet kisfilmjének magyar változata. A szöveget Csóka Péter fordította és Reviczky Gábor közvetítésével hallhatjuk:
„Erdeink a szárazföldi élet 80 százalékának adnak otthont, tele élőlények bámulatos sokféleségével. Nagyokkal, és csöppnyiekkel. Néhányukat jól ismered, míg másokon meglepődhetsz. De még a legapróbbaknak is kulcsszerep jut, keményen dolgoznak az élet fenntartásán, segítve a fák és más növények fejlődését. Néha észre sem vesszük, hogy ők az élet körforgásának hősei, akik bolygónk egészségét biztosítják. De ma ez a biológiai sokféleség súlyos veszélyben van: millió hektár számra tűnnek el erdők minden évben. Óvnunk kell egyetlen otthonunkat, óvnunk kell az erdőt!”

b_150_150_16777215_00_images_stories_hazaivadasz_hazai_emlekerdo2020k.JPG
2. Facsemete ültetés a Mátrában - Erdészeinket nagy kihívás elé állítja a klímaváltozás, mely nem kíméli országunk legmagasabb hegységét, a Mátrát sem.
3. Fafajcserés erdőátalakítás – Az elmúlt évszázadban az erdők fafaj összetétele jelentősen megváltozott. A Miért? kérdésre kaphatunk választ.

b_150_150_16777215_00_images_stories_hazaivadasz_hazai_mesterhazyj2020k.JPG
4. Erdész portré – Mesterházy József kerületvezető erdészt és jeles természetfotóst ismerhetjük meg. Lélegzetelállító fényképein keresztül bepillanthatunk az erdő mindennapjaiba!
5. Túrák a Gerecse vadregényes erdeiben - Kalandvágyó túrázók nemcsak a helyszín történelmi, természeti és kulturális értékeit látogatják meg, hanem összegyűjtik az erdőben talált szemetet is.
6. Bajban az afrikai esőerdők! – A kameruni őserdők ökoszisztémájának megőrzése nemcsak az ott élőknek, hanem az egész világnak fontos. Ne áldozzuk fel a jövőnket a jelenért!
7. Emlékerdő avatás a Bakonyban - Már fiatalon megtanulják gyermekeink, hogy az erdő létfontosságú szerepet tölt be az élet nagy körforgásában. A tanításnak kitűnő kezdete lehet egy facsemete elültetése.
8. 1 perces kisfilm az Erdőről - A március 21-re készített műsor záró kisfilmje egyedülálló tartalommal és képi világgal ébreszt gondolatokat az erdőről. A szöveget Gróf Miklós szerkesztő írta és Reviczky Gábor közvetítésével hallhatjuk:
„Nem adhatok mást, csak a csöndemet, lelassult időmet, halk neszeimet.
Nem találsz bennem törtető egyenest, kíméletlen dühöt, nagy akarást.
A szélben hajladozó felhőkarcolók városa vagyok.
A talaj erejét repítve az ég felé virággal, levéllel, oxigénnel, élettel.
Végtelen közösség vagyok. Titkok, gyógyírek rejtőzködő helye.
Pöttöm parányok és óriás fejedelmek lakhelye.
Mérnöki aggodalom nélküli, évmilliós tervezés kipróbált metropolisza: Az Erdő!”

 

No events