b_150_150_16777215_00_images_stories_lagyszaruak_parlagfu_kovacsaattila2014k.jpg


    Budapest, 2015. július 29. - A parlagfű-mentesítés, a parlagfű virágzásának megakadályozása minden földtulajdonos és földhasználó kötelessége, aki eddig elmulasztotta, végezze el, ellenőrizze területét, még a hatóságok megérkezése előtt - mondta Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese az M1 aktuális csatornán szerdán.
     A főosztályvezető-helyettest azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a héten megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése, amelyet idén a Belügyminisztérium és a Földművelésügyi Minisztérium együttműködése alapján az Országos Rendőr-főkapitányság helikoptereivel végeznek augusztus végéig.
    Szalkai Gábor hangsúlyozta: amint a hatóság megérkezik, beméri a parlagfűvel fertőzött területeket, azonnal közérdekű védekezést rendel el, és növényvédelmi bírságot szab ki, amelynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Belterületen is külterületen is hasonló az eljárás - tette hozzá a tárca szakembere.
    Felhívta a figyelmet, hogy kisebb fertőzött terület esetén érdemes figyelmeztetni annak tulajdonosát. Ha viszont nem sikerül a tulajdonost megtalálni, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjáról elérhető a parlagfű-bejelentő rendszer, amelyen keresztül bárki, akár egy okostelefonnal bejelentheti ezeket a területeket, de a kormányhivataloknál és az önkormányzatoknál is lehet jelezni.

No events