b_150_150_16777215_00_images_stories_allat10_szarvas-szarvasboges3.jpg
    Visegrád, 2015. szeptember 8. - Szeptember 20-tól ismét különleges túrákra hívja a kirándulókat a Pilisi Parkerdő Zrt.

A társaság a Budai- és a Visegrádi-hegységbe, illetve a Gödöllő környéki erdőkbe hívja mindazokat, akik a gímszarvasok nászi énekét élőben szeretnék meghallgatni - tájékoztatta az MTI-t az erdőgazdálkodási cég szóvivője.
    A túrákat a parkerdő szakemberei vezetik.
    A részletekről szólva Lomniczi Gergely elmondta: a késő délután-kora este induló kirándulások általában három órát tartanak, és átlagosan három kilométer hosszúak. A résztvevőknek ajánlott távcsövet és zseblámpát vinniük magukkal, illetve időjárásnak megfelelően öltözködniük.
    A szakember felidézte: a szarvasbőgés az erdők egyik különleges jelensége, de még a rendszeresen túrázók is csak ritkán találkoznak vele. A gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején - szeptember tájt - sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Így alakul ki az a jellegzetes hangorkán, a többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés - magyarázta Lomniczi Gergely, hozzátéve, hogy olykor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet.
    A szakemberek ugyanakkor óvatosságra intik a kirándulókat, mert a felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket.
    Bár nászidőszakban a felajzott bikák elsősorban a vetélytársak távoltartására és a szarvastehenek meghódítására koncentrálnak, a túlzott emberi érdeklődés zavarja az állatok nyugalmát, akadályozza a szaporodást, ezért is fontos, hogy szervezett túrák keretében élvezhessék az érdeklődők az "erdei koncertet".
    A szarvasbőgés-túrák egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és helyszínen fizetendő részvételi díj ellenében vehetők igénybe. A részletekről a www.parkerdo.hu oldalon lehet tájékozódni - hívta fel a figyelmet a szóvivő.