2016. október 21. - A bakancsos turizmus az egyik legegészségesebb és legolcsóbb módja a sportolásnak, ráadásul olyan, amelyet az egész család együtt űzhet. Hazánk számtalan, gyönyörű tájakon vezető, jól jelzett turistaútja ehhez kitűnő helyszíneket kínál, de mind közül kiemelkedik az Országos Kéktúra.
A Vas megyei Írott-kő csúcsától a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóházáig kanyargó, mintegy 1160 kilométer hosszú, huszonhét szakaszra felosztott túraútvonal Magyarország 79 kistáját érinti. Aki célul tűzi ki, hogy bejárja, az nemcsak komoly sportteljesítményt könyvelhet el majd a végén magának, de megismerheti az ország nagy részének természeti szépségeit, földrajzát és kulturális látnivalóit is. Mivel a különböző szakaszokat bármilyen sorrendben fel lehet keresni, a rövidebb, könnyebb útvonalaknak a kezdők is bátran nekivághatnak, akár már e hét végén.


Elsők voltunk Európában
A hazánk legszebb tájain végigvezető kéktúra ötlete közel száz éve vetődött fel először. Dr. Strömpl Gábor geográfus, térképész és barlangkutató 1930-ban, az ország turistaút–hálózat tervének kidolgozásakor javasolta, hogy teremtsenek egy olyan utat, amely a Bükktől a Bakonyig felfűzi hazánk turisztikai gyöngyszemeit. A kéktúra, amelynek két végpontja mára eléri az osztrák, illetve a szlovák határt, Európa első hosszú távú turistaútja volt, a Kőszeg–Sátoraljaújhely közötti szakasz pedig a Spanyolországból Görögországba tartó, E-4 számú európai hosszú távú turistaút része.


Kiskocsmákba is okot ad betérni
Az Országos Kéktúra külön érdekessége, hogy menet közben a szakaszok megtételét igazoló pecséteket is gyűjthetünk, ha pedig tele lesz az igazoló füzet, azzal kiérdemeljük a túra jelvényét, amit eddig csupán alig több mint 5700 turista kaphatott meg. A teljesítők teljes névsorát megtalálni a kéktúra honlapján, a füzetet pedig a Magyar Természetjáró-szövetségnél, esetenként nagyobb sportboltokban szerezhetjük be. Erről bővebb információt a www.kektura.hu-n találunk. A túra útvonalán összesen 149 pecsételőhely van (a www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu-n mindegyiknek van külön oldala), a bélyegzők egy részét a szabadban, erdőkben vagy tisztásokon kis dobozban találjuk, de többségüket falusi kiskocsmákban, vendéglőkben, vasútállomásokon kell keresnünk.


Kezdőknek is ajánlják
Jól követhető jelzései, viszonylagos rövidsége és nem túl megerőltető terepviszonyai miatt kezdőknek főként a Budai-hegység és a Pilis szakaszait ajánlják a tapasztaltabb túrázók. Bevezetőnek a legalkalmasabb talán a Hűvösvölgy–Rozália téglagyár közötti 14,2 km-t, vagy a Piliscsaba és Zsíroshegy (Nagykovácsi) közötti 11,8 (14) km-t megtenni, kiépítettsége okán pedig a Kőszegi-, a Soproni-hegység, és a Mátra útjai is jó választást jelenthetnek azoknak, akik most ismerkednek a térképolvasás rejtelmeivel.