b_150_150_16777215_00_images_stories_gemenc_bogobika.JPG
Baja, 2017. augusztus 21. – Elindulnak az igazi szarvasbőgés-hallgató túrák!

A Gemenc Zrt. különleges élményt ígérő kirándulásokat szervez lovasfogattal, kisvasúttal és külön a gyermekeknek is.

Szerelem hevétől bőgnek már a világhírű gímszarvasok a Gemenci erdőben. Ilyenkor korlátozottan látogatható az erdő, de a Gemenc Zrt. által szervezett „Igazi szarvasbőgés-hallgató túrákon” 2017. augusztus 25. és szeptember 9. között bárki megtapasztalhatja a bikák hangjától zengő ártéri erdő különleges hangulatát. A túrák Gemenc északi (Keselyűs) és déli kapujából (Pörböly, Ökoturisztikai Központ) indulnak. A szürkületben kezdődő és késő este befejeződő események résztvevői szakvezetők segítségével lehetnek fültanúi ennek az érdekes jelenségnek. Erdei vasúttal vagy lovaskocsival is lesz mód a szarvasbőgés meghallgatására, sőt a gyermekek számára külön program nyújt lehetőséget a kivételes élmény átélésére. Akik pedig kulináris élvezetekkel együtt kívánnak szerelmes szarvasbikákat hallgatni, azok számára a szeptember 1-jén lovasfogattal, vacsorával és borkóstolóval egybekötött különleges program biztosít felejthetetlen emléket.

Az erdőgazdaság részletes programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvas bikák különleges bőgése érdekel. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről, valamint Gemenc északi kapujából, a Keselyűsi Fogadóépülettől 17.00-kor indulnak a túrák. A kalandra vágyók először egy „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón vesznek részt, majd Mosonyi Szabolcs „A gemenci szarvasok” című természetfilmjét tekintik meg. Ezt követően 18 órakor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan a túrázók 21 óra körül érkeznek vissza a kiinduló állomásra.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szeptember 2-án külön gyermekeknek szánt túrát szerveznek az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.


A gímszarvas bikák szerelmes hangjától zengő erdőt nemcsak a Gemenci Erdei Vasúttal lehet megközelíteni, hanem az erdőgazdaság lovasfogataival is.
Szeptember 1-jén borkóstolóval egybekötött vacsorán tapasztalhatják meg a résztvevők a gemenci vad és a szekszárdi szőlőtő termésének csodálatos összhangját. Ez a program itt is „Gímvallatással” kezdődik 17:00 órakor, majd a vacsora után 18:30-kor indulnak a fogatok az erdőbe és 21 órakor térnek vissza. 

A program szervezői a lovasfogatokra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat.

SZARVASBŐGÉS HALLGATÓ TÚRÁK ERDEI VASÚTTAL
Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ, Pörböly
AUG. 25. AUG. 26. SZEPT. 1. SZEPT. 2. SZEPT. 8. SZEPT. 9.
Keselyűsi Fogadóépület
AUG. 26. SZEPT. 9.

SZARVASBŐGÉS HALLGATÓ TÚRÁK LOVASFOGATTAL
Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ, Pörböly
AUG. 25. AUG. 26. SZEPT. 1. SZEPT. 2.
Szeptember 1-én csak a borkóstolós vacsora résztvevői utazhatnak lovasfogattal.