2016.08.10 . - Az újonnan kialakított kaszói tanösvénnyel ismerkedhettek a környező települések iskolásai. A 10 állomást magába foglaló útvonalon az erdő hasznáról, az erdészet feladatairól, a vadgazdálkodásról és a természetvédelemről is tájékoztatják a diákokat. Az Erdőkerülő tanösvényt több mint 400 millió forintos beruházásból, 75 százalékos uniós forrásból valósította meg a Kaszó Zrt.
Igazi természetközeli élményben lehet részük azoknak a gyerekeknek, akik túrabakancsot húzva megkerülik a Kaszó Zrt.-hez tartozó Kűvölgyi-tó közelében fekvő erdőt. A 960 méter hosszan kialakított tanösvény több mint egy kitáblázott útvonal, hiszen élményt is információt nyújt a gyerekeknek.
Dr. Nagy László tudományos főmunkatárs, NAIK-ERTI, Sárvár:
„10 állomásból áll, a célunk az volt, hogy egy viszonylag rövid szakaszon bemutassuk a helyi erdőgazdálkodás jellegzetességeit, felhívjuk a figyelmet arra, hogy az erdők nem csupán faanyagot, hanem egyéb szolgáltatásokat is nyújtanak a közönség számára.
Így például az erdészek a faállomány kezelésével járulnak hozzá az egészséges környezethez, hiszen erdők nélkül a levegő sem lehetne tiszta - hangzott el a túrán. Az információs táblák azt jelzik az érdeklődőnek, melyek azok az érdekességek, amelyeket adott ponton mindenképpen érdemes megtudni.
dr. Nagy László tudományos főmunkatárs, NAIK-ERTI, Sárvár:
„Nyelvezetében igyekeztünk közérthetően, nem túl elvont szakmai nyelven a nem túl magas szakmai dolgokat elmagyarázni, tehát elsősorban a fiatalabb korosztályt céloztuk meg"
Az Erdőkerülő Tanösvény része a Kaszó Life elnevezésű projektnek, amely elsősorban a vizes élőhelyek megóvását célozza meg.
dr. Nagy László tudományos főmunkatárs, NAIK-ERTI, Sárvár
Megpróbáljuk elérni azt, hogy a lehulló csapadékvíz teljes módon hasznosuljon, azaz a területről való elfolyást próbáljuk megakadályozni. Ennek egy módja, hogy a meglévő víztározók kapacitását növeltük, illetve újakat alakítottunk ki.
Emellett a környező kisebb vízfolyásokban úgynevezett mederbordákat helyeztek el, amelyek lassítják a víz elfolyását, így táplálva a környező erdő fáit. Az Erdőkerülő tanösvényt több mint 400 millió forintos beruházásból, 75 százalékos uniós forrásból valósította meg a Kaszó Zrt.

No events