Nyílpuskával a tilosban (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1998. október 13. – Dél-alföldi teríték Megteltek a falusi vendégfogadók a Dél-Alföldön német, olasz turistákkal, akik leginkább mezei nyúlra, fácánra, őzre, vadkacsára és vadlibára mennek. Többé-kevésbé ezzel a sorral ki is merül a táj vadkínálata.

Nemcsak az idegenforgalomnak jelent az őszi vadászat extrabevételt, hanem azoknak a vadásztársaságoknak is, amelyek száma Csongrád megyében huszonhétről negyvennégyre emelkedett. Jó üzlet a vadászás, egy fácánért a kilövés után huszonkettő-huszonnégy márkát fizetnek, a vadliba hatvankét márkába kerül.
Apróvadban gazdag terület a Dél-Alföld. Gazdagabb, mint Nyugat-Európa, és ezért is jönnek csoportosan a szenvedélyturisták. A rendkívül jó kínálat a társaságok céltudatos gazdálkodását dicséri. Az FVM Csongrád megyei szervezetének osztályvezetője, Szél István szerint a dél-magyarországi régiót szerte a világon még mindig Európa egyik leggazdagabb apróvadas területeként tartják számon.
Csongrád megyében egyébként megszigorították az ellenőrzést. Az FVM hivatal három felügyelőt állított csatasorba. Elsőszámú ellenségük az orvvadász. Nemcsak azért, mert lopva szerzi zsákmányát, hanem mert nincs szakértelme, megöli a tenyészállatot, elviszi a tojást. Rendkívül „kikupálódtak" az utóbbi időben az orvvadászok. Olyan fegyvereket szereztek be, amelyekkel jól rejtőzködve is képesek ölni. Ilyen hangtalan gyilkos szerszám a nyílpuska ami elég jó találati pontossággal visz távolba, a mezei nyulat is
befogja. Az orvvadászatért kiszabható büntetés nem visszarettentő. Ez a cselekmény jelenleg szabálysértésnek minősül, ezért csak az elejtett állat értékét számítják fel büntetésként.
Nyugaton elkobozzák az orvvadász puskáját, nálunk ez hosszabb procedúrával jár. Azt tartják a szakemberek: a vadászat a jelenlegi fejlettségi szintet csak úgy haladhatja meg,
ha nem darabolják szét a jelenlegi legkisebb - háromezer hektáros - vadgazdálkodási területeket. Egyre több magyar ember szeretne ennek a szenvedélynek élni, ami azért sem egyszerű, mert egy vadász éves rezsije százötven-kétszázezer forint között mozog. (h. m.)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.