Érmet nyert a trófeák többsége (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
1998. október 13. – Pihennek a gímek, félhetnek a dámvadak Somogyban
Csaknem hétszáz bika bőgött a vadnevelő erdőkben, kiváltképpen gazdag Somogyban, szeptemberben már több mint félszáz agancsos esett áldozatául a külhoni puskások szenvedélyének. Hatvanhét vadászterület készült fel Somogyországban a bérvadászok fogadására.

A tömött pénztárcával érkezett német, osztrák - újabban pedig horvátországi - vadászokat szinte mindenütt új vagy felújított magaslesek és példás figyelmességgel megtisztított nyiladékok várják.
Somogy 610 ezer hektárnyi területén jószerével csak a repülőtereken és a közutakon ritka a nagyvad, ezért is mondják: nem az erdő van Somogyban, hanem Somogy az erdőben. A megyei erdő- és fafeldolgozó részvénytársaság 94 ezer hektárnyi vadászterületén csaknem 120 gímszarvast kínáltak föl a bérkilövőknek, a rendszerváltás előtti évtizedek „királyi vadászatainak" helyszínén, Kaszópusztán pedig negyven-negyvenöt bika elejtésére nyílt lehetőség. A Lábod-Mavad Rt. hetven agancsost áldozott föl az október első napjaiban véget ért szezonban, és amiként itt, a megye többi vadászterületén is immár a dámok elleni „hadművelettel" folytatódik a vadászat.
A megmaradt gímek most már pihennek - tudtuk meg Simon Páltól, a megyei FVM-hivatal vadászati felügyelőjétől. Lapunknak elmondta: a somogyi megyeházán a hét elejéig 368 trófeát bíráltak el, s ezek közül 25 arany, 72 ezüst, 125 pedig bronz minősítést kapott.
Nemcsak az figyelemre méltó, hogy a trófeák 70 százaléka érmes lett, hanem az is, hogy az elejtett gímek száma több mint tizenöt százalékkal haladta meg a tavalyit - fűzte hozzá a felügyelő. Megtudtuk: a hazai puskásoknak az idén is csak selejt bika jutott, ami pedig a társaságok bevételét illeti, annak jó része vadkártérítésre kell.
A vadásztatás mindazonáltal jó bevételi forrás a somogyi vadgazdaságok számára. Ezért is döntöttek úgy a szőcsénypusztai szakmunkásképző vezetői, hogy világbanki pénzt pályáznak meg az ott folyó vadász-vadtenyésztő képzés továbbfejlesztésére.
Az intézet ez év szeptemberétől középfokú képzést ajánl fel a szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező vadászoknak, és a jövőben együtt képezik majd az erdész és vadász szakmában tanuló fiatalokat: ennek hasznát együtt tapasztalják meg. (g. j. a.)



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.