Erdőgazdálkodás az új évezredben (Magyar Mezőgazdaság)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
1999. december 22. - A Nagykunsági Erdészeti és Faipari Részvénytársaság az ezredfordulón ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A cél az induláskor az volt, hogy Szolnok megyében erdők zöldüljenek. Az 1950-es alakulást követő tíz évben megötszöröződött a térségben az erdősített terület nagysága. A Nagykunsági Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság - a NEFAG -, 1970-bén több üzem, illetve gyáregység összevonásából jött létre, miközben területe Dél-Pest megyei erdőkkel bővült.
1993-ban, a társasági átalakulás során jogutódként létrejött a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Részvénytársaság. Tevékenységüket négy egység - a szolnoki, a pusztavacsi, a ceglédi és a monori erdészet működése révén látják el. Ez év szeptemberéig önálló faipari üzemmel is rendelkeztek Abádszalókon.
A társaság vezetésében idén júniustól változás következett be. Az új vezetés feladata az erdővagyon védelme és gyarapítása mellett, a tulajdonosi érdekek érvényesítése, a jövedelmezőség fokozása és a fellelhető veszteségforrások felszámolása.
A részvénytársaság gazdálkodására és termelési tevékenységére a megbízhatóság, pénzügyi helyzetére a stabilitás jellemző. Termék-elhelyezési gondjaik nincsenek, a jó minőség és a határidők betartása erre a hosszú távú garancia.
Évi fakitermelésük 120-130 ezer köbméter, a magtermelő állományok az ország egyik legjelentősebb akáctermőhelyének kiváló genetikai értékeit hordozzák. Szolgáltatási ágazatuk egyre több magánerdő felújítását végzi.
Mikebudai és csévharaszti üzemükben akácfa-feldolgozás folyik: az előbbi 4000, míg az utóbbi 2000 köbméter/éves kapacitású. A pusztavacsi és mikebudai területeken 15 500 hektár egybefüggő, nagyvadas vadászterületük van. A vadászhelyeken, színvonalas ellátást biztosító vadászház várja a vendégeket.
A NEFAG Rt. alapvető célkitűzése, hogy az eddigi jövedelmezőségi és piaci pozícióit stabilizálja, 2002-ig szinten tartsa, majd 2003-tol mérsékelt, 2005-től pedig dinamikus pályára állítsa.
Hogy erre képesek, azt bizonyítja az ISO 9002-es minősítés is.

Tóth Imre 1945-ben, Tiszakürtön született. 1968. szeptember elsejétől friss közgazdasági egyetemi diplomásként a Sütőipari Vállalatnál tanulmányi ösztöndíjasként állt munkába. 1969-ben a megyei tanácshoz került, ahol tíz évet töltött. 1979-ben a Ganz Villamossági Művek főkönyvelője lett, ekkor szerezte meg szakközgazdászi képesítését, valamint a kisdoktori címet. 1983-1991 között a Jász-Nagykun-Szolnok   megyei APEH munkatársa, kezdetben osztályvezető, majd igazgatóhelyettes, végül 1990-től 1991 december 31-éig igazgató. 1993 március 16-án került a jelenlegi munkahelyére, ahol a csőd felszámolását gazdasági igazgatóként segítette. Ez év júniusában nevezték ki a Nefag Rt. vezérigazgatójává.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.