Drága vadászat (Magyar Nemzet)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2000. augusztus 17. - A Szegedi Városi Bíróság tegnap gyorsított eljárásban összesen egymillió-háromszázötvenezer forintra büntette azt a két olasz vadászt, akik kedden fokozottan védett madarakat lőttek le a szegedi Fehér-tavon.

A vendégek - akik több éve járnak Magyarországra vadászni - kedden, a szezon első napján a Szeged melletti Fehér-tónál tanyáztak le. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjának két madarásza szintén arra járt a hajnali órákban, és a vadászok felé tartva bukkantak rá az elejtett öt cigányrécére és egy kontyosrécére, ezért értesítették a rendőrséget. A vádlottak és az ügyész egyaránt elfogadta az ítéletet, így az azonnal jogerőre emelkedett. A két olasz vadásznak tizenöt napja van arra, hogy a büntetést kifizesse. Ez idő alatt útlevelüket bevonják. Ha mégsem fizetnék ki a pénzbírságot, úgy háromszáz napi fogház a büntetésük. A két olasz vadászra további 1,275 millió forint természetvédelmi bírságot is kirótt keddi államigazgatási határozatában a Kiskunsági Nemzeti Park.
A cigányréce fokozottan védett, eszmei értéke százezer forint, a védett kontyosréce eszmei értéke pedig tízezer forint. A két olasz vadász ellen természetkárosítás bűntettének alapos gyanúja miatt indult eljárás. A Szegedi Városi Bíróság személyenként 420-420 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a két olasz vadászt, továbbá kötelezte őket az okozott 510 ezer forintos eszmeiérték-kár megtérítésére. A vádlottak a tárgyaláson azt vallották, hogy a hajnali félhomályban összetévesztették a madarakat. A bíróság ezt a védekezést nem fogadta el.
       


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.