Magántermelőké a fenyőfapiac (Világgazdaság)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
2001. december 13. - Az idén várhatóan mintegy 1-1,5 millió karácsonyfa kerül a hazai piacra - mondta Barátossy Gábor, az FVM Erdészeti Hivatalának elnöke. A fákat most már 75-80 százalékban a magántermelők nevelik fel és értékesítik. A nevelőfelületekhez a legtöbb magánvállalkozó a kárpótlási folyamatban és a részarány-tulajdon nevesítésekor jutott
Egy-egy tulajdonos 2-3, esetleg 8-10 hektáron nevel fenyőfákat. Az idei kínálatban is meghatározó a luc-, az erdei- és a feketefenyő, ezek teszik ki a felhozatal 80-82 százalékát, míg 18-20 százaléknyi részt az értékesebb ezüst-, a jegenye-, illetve a normannfenyő ad. A budapesti Nagybani Piac Rt. Nagykőrösi úti központjában a fákat alkuk közepette kizárólag darabra adják-veszik, a méterárat a kiskereskedők alakítják ki. A legolcsóbb a lucfenyő, amelynek darabját 300-tól 600, esetleg 800 forintig adják. A kisebbek hossza egy méternél kezdődik, de kínálnak 3-4 méteres fákat is. A valamivel értékesebb erdeifenyővel mérettől függően 3OO-4OO-tól 1500 forintig üzletelnek darabonként. A nemesebb fákat, így a normann- és az ezüstfenyőt darabonként 2000-2500 forinttól akár 40 ezer forintig kínálják.
Az ünnep másik fontos „kelléke" a hal, amelyből az idén sem lesz hiány. Balázs László, a Halászati Terméktanács igazgatója elmondta, hogy az éves magyar halfogyasztás három kilogramm körüli, 1999-ben 2,85, 2000-ben 3,04 kiló volt, az ideit hasonlóra vagy a tavalyinál valamivel ismét nagyobbra várják. A sokéves tapasztalat szerint az éves fogyasztás 20-25 százaléka kerül az asztalra decemberben. A vásárlás az élő haltól eltolódik a felvágott, pucolt, esetleg szeletelt áru felé. Átlagosan évi hatezer tonna körüli frissen fagyasztott import-hal, haltermék, illetve 6-8 ezer tonna konzerváru érkezik. Az előbbiből 2000-ben 6528, az utóbbiakból 7456 tonna beérkező árut regisztráltak. A GfK Piackutató Intézet szerint a felnőtt lakosság csaknem kétharmada szívesen fogyasztja az egészséges táplálkozáshoz nélkülözhetetlen halat. Ezt azonban átlagosan csak két és fél hetenként teszi, ez a szokása az 1980-as évek végé tői nem változott. A statisztikát elsősorban az úgynevezett ínyenc csoport tagjai javítják, akik csaknem heti gyakorisággal nyúlnak ehhez az eledelhez. FEHÉR ISTVÁN   

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.