Soponya, 2012. augusztus 31. - szeptember 1.
2007. szeptemberében nyitotta meg a VADEX Mezőföldi Erdő és
Vadgazdálkodási Zrt. azt az Ökoturisztikai Központját Soponyán, mely
páratlan környezetben, egy vízi paradicsomban a Sárvíz-Völgye Tájvédelmi
Körzet szívében található Fejér megyében.
A korábban zárt állami
protokoll vadászterület vadászati múzeummal, szálláshellyel, előadó-
konferenciateremmel, kiránduló parkkal, tanösvényekkel bővült.
Kialakítottak egy bemutató kertet is, ahol a magyar erdőkben honos vadon
élő állatok lelhetők fel. Gím- és dám szarvasok, vaddisznók, őzek,
muflonok mellett csak a VADEX Mezőföldi Erdő és Vadgazdálkodási Zrt.
területén található szika szarvasok is megtekinthetőek természetes
környezetükben. A tájvédelmi körzetben kialakított tanösvényeken végig
haladva minden természetbúvár és -barát megismerkedhet a ritka,
fokozottan védett vízimadár világ számtalan példányával, az erdőben
gazdálkodó ember tevékenységével.
A VADEX ZRT. a hagyományosnak
mondható gazdálkodási tevékenységén túl igen nagy hangsúlyt helyez a
régióban a természeti kincsek és értékek bemutatására, valamint az
erdőgazdálkodás, a vadászat területén dolgozó szakemberek munkájának
megismertetésére, melynek egyik helyszíne a Soponyán kialakított
ökoturisztikai központ.
Az eredetileg is hagyományteremtő
szándékkal szervezett találkozó időpontja minden évben a vadász szezon
kezdetére, a szarvasbőgés idejére, szeptember legelejére esik.
2012.
augusztus 31-én és szeptember 1-én, a Soponyai Ökoturisztikai
Központban rendezték immár hatodik alkalommal az országos
vadgasztronómiai fesztivált.
Az eddigi vadgasztronómiai
fesztiváljaik folyamatos fejlődését és látogatottságát figyelembe véve
az idén kétnapos rendezvény megszervezéséről döntöttek.
A VI.
Országos Vadgasztronómiai Fesztivál napján több mint 5000 látogatót
vártak. Rajtuk kívül a mintegy 200 VIP vendéget, 70 főzőcsapatot, közel
450-500 szakácsrészvevőt, a munkakutya versenyen 60 vadászkutyát és
kísérőit, a színpadi programok kapcsán további 200 fellépőt és 80
kézművest, népművészt, árust és nem utolsó sorban a sok éhes és lelkes
szimpatizánst, látogatót közel 120 fős rendező csapat várta.
A
rendezvényen immár harmadik alkalommal, felállítottak egy óriásbográcsot
is, amelyben 2000 adag vaddisznó pörkölt készült. A kóstolójegyek
ellenében a nagyközönség ebből fogyaszthat vadételt.