Mi az a GREENPEACE? (szatmar.ro)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
 2007-08-22 - Egy nemzetközi környezetvédő szervezet története és óriási sikerei. A Greenpeace egy nemzetközi környezetvédő szervezet, mely a világ 40 országában rendelkezik irodával. Ezek együttműködve biztosítják az erőt ahhoz, hogy a Greenpeace szembeszálljon a szennyezőkkel és változtatásra bírja azokat, ha szükséges.
Az ATOM, a KLÍMA és ENERGIA, a GÉNTECHNIKA, a TENGEREK, az ŐSERDŐK és a VEGYIANYAGOK területén egy olyan jövőért harcol, amelyben élni tudunk. A Greenpeace hajói révén képes hatékonyan fellépni a tengerek és óceánok élővilágának védelmében is.
Függetlenségét annak köszönheti, hogy kizárólag magánszemélyek adományait fogadja el, közel 3 millió adományozó és 400 000 önkéntes segíti tevékenységét. A Greenpeace 1971-ben alakult meg azzal a céllal, hogy fellépjen az amerikai kísérleti atomrobbantások ellen.
A '70-es évek közepén a Cree indián törzs sámánja a Greenpeace-nek a "Rainbow Warrior" (Szivárványharcos) megtisztelő címet adta. Jóslata a következőképp szólt: „Ha a Föld beteg lesz és pusztulni kezd, a világ minden részén öszzefognak majd az emberek, akik nem a szavakban, hanem a tettekben hisznek. Céljuk az lesz, hogy meggyógyítsák a Földet. Csak úgy fogják őket emlegetni: Szivárványharcosok.” 1971 Egy maroknyi bátor ember nekivág a tengernek egy bérelt halászkuterrel, hogy tiltakozzon az amerikai atomtesztek ellen. Az amerikai atomteszteket még ugyanabban az évben leállítják.
Eddigi sikerek

1972 Első akció a francia atombomba-tesztek ellen. A dél-csendes-óceáni teszteket 1975-ben felfüggesztik.
1975 Első bálnavadász-akciók – Greenpeace-aktivisták manővereznek1978 a "Rainbow Warrior" nevű Greenpeace-hajó megakadályozza a nukleáris hulladékok elsüllyesztését az Atlanti-óceánban.
1983 Elhatározás születik arról, hogy 10 évig nem süllyesztenek el nukleáris hulladékot a tengerben.
1985 A francia titkosszolgálat Aucklandnél két bombával elsüllyeszti a Greenpeace hajóját, a "Rainbow Warrior"-t. A Greenpeace fényképésze, Fernando Pereira életét veszti a szerencsétlenségben. A hajó a Mururoa atoll felé tartott, hogy megakadályozza a francia atombomba kísérleteket. De „ egy szivárványt nem lehet elsüllyeszteni” mondat lett a Greenpeace mottója, és 1989-ben vízre bocsátották a második "Rainbow Warrior"-t, hogy az elsüllyedt hajó helyét átvegye.

1986 Életbe lép a nemzetközi bálnavadászati tilalom.
1989 Beszüntetik a hígsav-kiürítést az Északi-tengerbe.
1987 Beszüntetik a veszélyes hulladékok elégetését az Északi-tengeren.
1991 Egy szerződés 50 évre garantálja az Antarktisz védelmét.
1993 Világszintű tilalom születik a veszélyes hulladékok tengerbe történő elsüllyesztéséről.
1994 és 2001 között több óriási területű őserdő került védelem alá Kanadában.
1995 A Shell olajkonszern megígéri a Greenpeace-nek, hogy nem süllyeszti a tengerbe Brent Spar nevű olajfúró-platformját.
1997 Ausztriában elsőként tiltják meg a génmódosított kukorica importálását. Azóta egyre több ország rendeli el a génmanipulált termékek importjának tilalmát.
1998 A 15 éven át tartó Greenpeace-kampány eredményeként az EU megtiltja halászflottáinak a vontatóháló használatát.
1999 Brazíliában megszigorítják a környezetvédelmi törvényt az illegális erdőirtások ellen.
2001 Egy történelmi jelentőségű megállapodás születik Kanada utolsó nagy partmenti őserdeinek megmentésére vonatkozóan. (Great Bear Rainforest)
2002 Brazília megtiltja a veszélyeztetett mahagóni fa exportját. Ezen tilalom életbe lépéséhez a világméretű Greenpeace akciók nagyban hozzájárultak.
2003 30 millió ember vesz részt a világ legnagyobb háborúellenes tüntetésén.
2004 Izland eláll abbéli terveitől, hogy megöljön 500 cetet, ehelyett bejelenti az évi 25 cet elejtéséről szóló kvótát. A Greenpeace cyberaktivistái segítségével több mint 50 000 aláírást gyűjtött azoktól, akik állították, hogy csak akkor látogatják meg Izlandot, ha az felhagy bálnavadászati terveivel.
2005 Sony Ericsson ígéretet tesz, hogy termékeiből kivonja a mérgező anyagokat. Ez annak az online-akciónak az eredménye, amelyben több százan követelték az elektronikai cégektől, hogy termékeiket tegyék "tisztábbá", környezetbarátabbá. A Sony Ericsson ezzel csatlakozott azokhoz a gyártókhoz (Samsung, Nokia, Sony, az elektronikai termékeket gyártó cég), akik a zöldebb termékek gyártása mellett döntöttek.
2006 Az atom szektor heves lobbizása ellenére Spanyolország ígéretet tesz, hogy az ország 8 atomerőművét kivonják a forgalomból, és helyettük tiszta, megújuló energiaforrásokból nyerik a szükséges energiát. Ezzel Spanyolország csatlakozott Svédországhoz, Németországhoz, Olaszországhoz és Belgiumhoz, így ő lett az ötödik európai ország, amely elutasítja a nukleáris energiát.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.