Sztyeppetüzek pusztítanak Ukrajnában (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. augusztus 14. – Ungvár - Aggasztónak tartja az ukrán erdőgazdálkodási állami bizottság az ország sztyeppés területein pusztító tüzeket, amelyek már lakóházakra is átterjedtek. Mikola Sersun, a bizottság elnöke pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a sztyeppei tüzek számát és kiterjedtségét tekintve jelenleg Luhanszk megye van a legveszélyeztetettebb helyzetben, utána Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja, Kijev és Cserkaszi megyék következnek. Mint mondta, Luhanszk és Zaporizzsja megyében a tüzek 6-10 kilométer hosszúságban terjednek a sztyeppén, Ukrán internetes hírportálok szerint naponta közel hatezer hektárnyi terület ég ki.
Sersun azt is elmondta, hogy csütörtökön Luhanszk megyében a sztyeppetűz átterjedt Sahta-5 településre, ahol egy lakóházat és hat melléképületet, míg Uralo-Kavkaz faluban négy épületet pusztított el.
A tisztségviselő hangsúlyozta: aggasztja, hogy erősödnek a tüzek Ukrajnában, de az irányítása alá tartozó főhivatal a belügyminisztériummal és a rendkívüli helyzetek minisztériumával együtt mindent megtesz a helyzet romlásának megakadályozásáért. Mint kifejtette, megerősítették az erdők tűzvédelmét, jelenleg 22 ezer erdőőr tart szolgálatot, és további másfél ezer ideiglenes megfigyelő kémleli az erdőket figyelőtornyokból.
Az esetleges erdőtüzek megfékezésére az erdőgazdálkodási állami bizottság hat-hat Mi-2 helikoptert és An-2 repülőgépet helyezett állandó készültségbe, és egyelőre biztosított a fokozott tűzvédelmi intézkedések finanszírozása is.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.