A VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. 17. alkalommal, 2024. szeptember első szombatján rendezi meg a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált, a Soponyai Ökoturisztikai Centrumban.
A rendezvényre a szervezők több ezer főt várnak hazánk egész területéről és a szomszédos országokból, akik számára a megszokott, színvonalas programok mellett sok újdonsággal és ínyenc vadételekkel készülnek. Az évtizedes hagyományokkal rendelkező programok közös célja az erdész-vadász-civil kapcsolatok erősítése mellett olyan nyilvános fórum létrehozása, mely lehetőséget ad az ágazatban tevékenykedők szakmai eszmecseréjére és bemutatkozására.
A fesztivál, a vadászati kultúra és a vadgasztronómia szerelmeseinek nemzetközi találkozója, ahol a vadhús, mint konyhai alapanyag népszerűsítése, széles körű felhasználási lehetőségeinek szemléltetése, ezzel együtt az erdőben, a vadban és a vadászatban rejlő lehetőségek bemutatása kerül a középpontba.
A rendezvény fővédnökei Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke és Dr. Nagy István agrárminiszter. A rendezvény védnökei Dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei Közgyűlés elnöke; Mészáros Lőrinc, a Mészéros Csoport tulajdonosa, Mészáros és Mészáros Zrt.; és Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke. Rendezvényünket megtiszteli és a vendégeket köszönti Dr. Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.
Belépőjegyek: 0-14 év között: 500 Ft, 14 év felett: 2.500 Ft. SZÉP-kártyát is elfogadnak. Étkezési jegy ellenében választhatunk a főzőcsapatok őz/szarvas/vaddisznó/muflon húsokból készült főételeiből vagy egyéb, nem csak vadhúsból készült gasztronómiai remekekből az étkező tér kínálatában. A széles ételválaszték érdekében érdemes minél korábban érkezni a fesztiválra. Az étkezési jegyek a helyszínen vásárolhatóak meg, 3.500 Ft/db áron.
Az igazi vadász szívéhez a vadételeken keresztül vezet az út. A Vadételek Asztala főzőversenyen hazánk minden régiójából és a környező országokból érkező, több mint ötven főzőcsapat méri össze vadételfőző tudományát szarvas, őz, vaddisznó és muflon kategóriákban. A versenyműveket neves gasztronómiai szakemberek bírálják. A zsűri elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke. A korábbi évekhez hasonlóan különdíjak átadására is sor kerül a Vadgasztronómiai nagydíj, a Gasztrodizájn, az Erdei Ételek Mestere és a Legjobb külföldi csapat elismerések formájában.
Az idei évben a megszokottnál is színesebb programot kínál a fesztivál, melynek kiemelt fellépői: a Magyar Honvédség Székesfehérvári Helyőrségi Katonazenekar, a Dynamite Dudes zenekar, az Alba Regia Táncegyüttes, Varga Feri és Balássy Betty duó, Radics Gigi, Los Andinos, az Animal Cannibals, Tolvai Reni koncert, valamint Csőre Gábor (speaker).
A változatos családi programok, könnyűzenei koncertek, táncbemutatók, gyermekprogramok, autóbemutató, kiállítások, valamint vadászfelszerelés, gasztro és kézműves vásárok tartalmas kikapcsolódást nyújtanak majd az őszi fesztiválszezon kezdetén.
Kóstoljon bele Ön is az erdők-mezők által kínált kulináris élményekbe, ismerkedjen meg a vadászati hagyományokkal, élvezze a programokat és töltsön el egy kellemes napot Soponya csodás erdei környezetében!
A rendezvényen fotó- és videófelvétel készül. Nyílt rendezvény esetén a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. nem vállal felelősséget a résztvevő, illetve meghívott személyek, sajtó képviselői által készített felvételekért, azok nyilvánosságra hozataláért. A programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják!