ARTHUR TROOP EMLÉKÉRE - 2025.07.26. Szolnok, Tiszavirág Híd térsége.
Dr. Béres József sétány és a Tisza folyó közti terület (a Vizirendészeti Rendőrkapitányság és a Dokk terasz közti Tisza part).
Minden nemzetnek csodálatosak a hagyományai, így nekünk, magyaroknak is. Ezeket a hagyományokat őrizni és ápolni kell, meg kell becsülni, nem szabad a feledés homályába elbújtatni, éltetni kell. Alázattal és tisztelettel kell a múlt emlékeit védeni, mert sok olyan dolog jött létre, amire büszkék lehetünk. Az ország különböző tájain másként főzik, vagy eltérően hívják egyes ételfajtáinkat, de az eredménye ugyanaz: kiváló magyar étel, amely az üres gyomor megtöltésén túl, a szemnek és szájnak is gyönyörűség. A terített asztalnál nincs helye az intrikának, a visszahúzó gondolatoknak.
Közösen vigadjunk, ünnepeljünk, mert az is hozzájárul a barátság ápolásához!
Különleges alkalom, hogy egy sokak által kedvelt, de igen költséges gomba - a szarvasgomba
- felhasználásával, fűszerezésével készülhetnek az ételek. A rendezvény ezen érdekességen túl emléket állít az IPA Alapítójának, Arthur Troop úrnak, aki Jászszentandráson 1998. augusztus 14-én személyesen leplezte le egészalakos bronz szobrát.
A rendezvény meghívásos, 3 fős csapatverseny. A meghívott csapatoknak nincs nevezési díj.
A szarvasgombás főzőversenyre meghívott csapatok: a Nemzetközi Rendőr Szövetség (IPA) Magyar Szekció tagszervezetei, a Veterán Rendőrök Országos Szövetsége tagszervezetei, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetség tagszervezetei, az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezetei, a Magyar Szarvasgombász Szövetség, a Szent László Szarvasgomba Lovagrend, a Szabadtűzi Lovagrend, a meghívott hagyományőrzők csapatai.
Természetesen a verseny nyitott látogatható. Nem meghívott csapat is nevezhet, a határidőre megküldött nevezési lappal, amennyiben a 90.000-Ft nevezési díjat, a nevezés
visszaigazolását követően átutalja a szervező egyesület számlaszámára. A számlaszámot, a visszaigazoláskor a főszervező adja meg.
A rendezvény a családi nap és a szarvasgomba fesztivál részprogramja, minkét rendezvényt szolgálja, színesíti.
A rendezvény fő céljai: Az IPA barátság erősítése. Valamint az uniós oltalmat kapott jászsági nyári szarvasgomba népszerűsítése. Hagyományőrzés.
A versenyt támogató/védnökséget vállaló szövetségek, szervezetek, intézmények: Az IPA Magyar Szekció, Szolnok Megyei Jogú város Önkormányzata, a Veterán Rendőrök Országos Szövetsége, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, az Országos Polgárőr Szövetség, a Magyar Szarvasgombász Szövetség, a Szent László Szarvasgomba Lovagrend, a Szabadtűzi Lovagrend, az IPA Közép-Magyarországi Egyesülete, az Heves Megyei, Országgyűlési Őrség, a Készenléti Rendőrség Egyesülete/Szervezete, A zsűri tagjai a magyar gasztronómia elismert személyiségei. A zsűri összeállításról Dr.
Simon Tamás a Szabadtűzi Lovagrend nagymestere gondoskodik.
Helyszín:
Szolnok, Tiszavirág Híd térsége, Dr. Béres József sétány és a Tisza folyó közti terület (a Vizirendészeti Rendőrkapitányság és a Dokk terasz közti Tisza part).
Program: 2025. július 26, szombat.
07.00 órától Regisztráció, a főzőhelyek elfoglalása, 08.30 órától A meghívott vendégek fogadása. 09.00 órakor Megnyitó, a főzőverseny kezdete. 09.00-12.00 A zsűri folyamatosan tájékozódik a csapatoknál a főzés állásáról. 12.00-14.00 Zsűrizés (A zsűri az ételeket a helyszínen kijelölt helyen bírálja el, ahová a csapatoknak bemutatás céljából az ételt oda kell vinni.). 15.00-16.00 Eredményhirdetés, a verseny zárása.
Jelentkezés, nevezés:
Nevezési határidő: 2025. július 15-én 24.00 óráig a mellékelt nevezési lappal!
A nevezési lapot e-mail-ben lukacs, gusztav57Cffigmail.com levelezési címre kérem megküldeni.
A verseny csapatverseny! A csapatnak legalább 3 főből kell állni. Egy „főszakács” és két „kukta”. A csapat további tagjai, segítői lehetnek a hozzátartozók és a barátok.
A versenyzés feltételei: A nevezési lap megküldése, a helyszíni regisztráció, a nevezés elfogadásának visszaigazolása. A főzőhelyek száma korlátozott, ezért jelentősége van a nevezés mielőbbi megküldésének. Túljelentkezés, határidő elmulasztása esetén, a nevezést nem tudjuk elfogadni.
A főzőverseny lefolyása:
A versenyen, három kategóriában lehet indulni, nevezni: I. kategória: szarvasgombás előételek, II. kategória: szarvasgombás szabadtűzi főételek, és III. kategória: szarvasgombás sütemények, szarvasgombás ínyencségek. Egy csapat több kategóriában is nevezhet, ami célszerű is, a vándorkupa fődíj megnyeréséhez (legeredményesebb csapat).
A nevezések sorrendjében a csapatok sorszámot kapnak, mely egyben a főzőhely számát is jelenti. A versenyben induló főző csapatoknak a helyszíni regisztráció után egy sörpad garnitúrát, és 4x4 méter nagyságú területet biztosítunk. Sörsátrak száma korlátozott, csak a külföldről érkező IPA csapatoknak tudunk biztosítani.
Minden csapatnak lehetősége lesz bemutatni a környezetét, és megismertetni, hogy honnan érkezett. Ezt tehetik a főzőhely díszítésével, és szóban is, illetve a főzőhelyen kiállított ismertető anyagok segítségével. Hozzatok rollt, zászlót. A zsűri a főzőhelyeket pontozza, és a végén értékeli. Egyesületi póló, sapka, stb. viselése (kellékek) kérés.
Ételkészítési lehetőségek: Előételek, főételek kategóriában, nyílt tűzön gáz- fatüzeléssel, bográcsban, cserépben főzve, grillen vagy tárcsán sütve. (Más, hagyományosnak elismert módszer is elfogadható, pl.: sütőharang, nyárs, cserépedény stb.) Az ételt a helyszínen kell elkészíteni. Egyéb kategóriában (pld: szarvasgombás sütemény, szarvasgombával érlelt sajt, stb.) a helyszínen való készítés alól felmentést adunk.
Kérjük, hogy saját eszközöket mindenki hozzon magával, mert gázpalackot, gázégőfejet nem tudunk biztosítani. Fával tüzelés esetén lemez alátét használata kötelező!
A csapatok hozott nyersanyagból dolgozhatnak. Az 1 darab jászsági nyári jászsági szarvasgombát (Tuber Acstivum Vittad), (a versenyétel fő fűszerét, ízesítőjét), az egyesületünk frissen biztosítja, nagyjából egyforma súlyban.
A higiénés szabályok (előkészítés, forrón tartás, vagy indokolt esetben hűtés, hulladékok gyűjtése) betartása a versenyzők kötelessége! A rendezvény nem esik az élelmiszer biztonsági törvény hatálya alá. Az ételadagok árusítására, elvitelére nincs lehetőség. A zsűrizés után megmaradt adagokat a csapatok saját felelősségükre fogyaszthatják el, figyelemmel az állásidőre és a hűtés nélküli tárolásra.
A hulladékok, ételmaradékok elszállításáról a rendezvény végén a résztvevők gondoskodnak.
Zsűrizés — értékelés
Az ételek helyszíni elkészítése 09.00 - 12.00 óra között történhet. Az ételkészítés során a szarvasgomba nem csak az elkészítés után kerülhet bele ízesítésként, hanem a főzés, vagy egyéb jellegű elkészítés során is (pl.: szarvasgombás pácolás, szarvasgomba ízesítésű fagylalt, szarvasgombás húsos pite stb.)
A zsűrinek, az elkészített ételt a szarvasgombával történő ízesítés után 12.00 - 14.00 óra között lehet bemutatni a kijelölt helyen, a zsűri sátorban.
A zsűri tagjai a nemzetközileg elfogadott zsűrizés! szempontok alapján értékelik az ételeket.
A zsűritagok egyenként pontozzák és értékelik a csapatokat. A zsűri a főzés, sütés megkezdésétől a tálalásig is pontoz, értékeli az összmunkát!
Zsűrizés! szempontok: megjelenés, eredetiség, rend, tisztaság, észszerűség, rendezettség, csapatmunka, darabolás, íz, zamat, hőfok, tálalás, összbenyomás.
A bíráláshoz az elkészült ételből egy adagot, a zsűrinek kitálalva kell biztosítani. Az elkészült, számmal megjelölt és értékelésre leadott ételeket kérjük a zsűrizés végéig (14.00 óráig) a zsűrizés helyén hagyni a zsűri önellenőrzésére, mert így az esetleges viták elkerülhetők.
Díjazás
Minden csapat Emléklapot kap. Minden csapat munkája értékelésre kerül, arany, ezüst vagy bronz minősítéssel. Kategóriánként az 1., 11., 111. helyezett: Oklevél, kupa és emlékérem elismerésben részesül. A magas minőségű, különleges ételeket a zsűri, kategóriákon belül, arany, ezüst, bronz szarvasgomba díjban részesítheti, és további lehetőség lesz különdíjak átadására is. Különdíjat a legszebb kiállítású főzőhely, valamint a zsűri által - a helyezetteken kívül - arra érdemesnek ítélt csapatok kaphatnak. Örömmel vesszük, ha a résztvevő csapatok különdíjat ajánlanak fel A felajánlott különdíjat a zsűrinek kell átadni.
Az összesítésben, a legtöbb pontszámot elérő csapat megkapja 1 évig megőrzésre a Szabadtűzi Lovagrend által adományozott vándorkupát, amit a következő rendezvényünkig megőriz. Egyúttal elnyeri a „Szabadtűzi Szarvasgombás Ételek Mestere” címet.
Az összesítésben a legtöbb pontszámot elérő csapat megnyeri a nevezési díjat összegét (90.000-Ft vásárlási utalvány formájában).
Az utalvány átvételét, aláírással igazolni kell a zsűrinél.
Figyelemfelhívás:
Az IPA szarvasgombás ételek főzőversenyének további rendezési jogát fenntartjuk! Jó szívvel és őszinte szeretettel várjuk Önöket vendégként és főleg versenyzőként!
„Servo per amikeco!” - „Barátsággal szolgálni”
Dr. Lukács Gusztáv
elnök
Szolnok, 2025. június 13.