
ForestPress fotók
2025. szeptember 6. - Soponya - Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központ
Tisztelt Vezérigazgató Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket a 18. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon és a Fejér Vármegyei Vadásznapon. Örömmel fogadtam a Vadex Mezőföldi Erdő- És Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatójának a meghívását. Mindig szívesen veszek részt a rendezvényen, mert ilyenkor elmondhatom, Petőfi szavaival élve, hogy „a természettel mulattam”.
Hiszen a természetvédelem, a vadgazdálkodás és a vadászat összetartozik, szoros egységet alkot. A vadászok és a vadászattal kapcsolatos szervezetek jelentősen hozzájárulnak a vadon élő állatok kezeléséhez és azok élőhelyének megőrzéséhez. Mindezt annak érdekében teszik, hogy a jövő nemzedékei ne csak a vadászat szenvedélyét, kultúráját, hanem a természet egészének nagyszerűségét is élvezhessék. Az ökoszisztéma fenntartása érdekében a vadászat és a vadfajok hasznosítása alapvető fontosságú. A fenntarthatóság biztosítása mellett a vadgazdálkodás egészséges élelmiszert is biztosít: a vadhúst, amelynek fogyasztása számos élettani előnnyel jár.
A vadhús kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik, magas tápértékű fehérjéket és értékes vitaminokat, ásványi sókat tartalmaz. Mentes az antibiotikumoktól, a gyógyszerektől, a hormonkezelések maradékanyagától. Kitűnően illeszkedik a modern, egészség- és környezettudatos táplálkozásba, és a gasztronómiába. És még jóízű is!
Erről a mai napon mindenki személyesen meggyőződhet, aki megkóstolja a 18. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál kiváló vadételeit.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Magyarország Európában egyedülálló környezeti adottságokkal, magas minőséggel, sokféleséggel rendelkezik a vadállomány tekintetében. A változatos vadgazdálkodási tájegységek, a kedvező búvóhelyek, a táplálék mennyisége és minőségi összetétele kedvezően hat a hazai apró- és nagyvadvadállományra. Évekre előrevetíthetően stabil nagyságú a vadállományunk.
Fontos, hogy ezt megőrizzük; egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállományt tartsunk fenn az egész országban. Ennek az eszköze a vadgazdálkodás és a vadászat, amely további gazdasági előnyökkel jár. A szakszerűen kezelt és feldolgozott vadhús jelentős többletértéket magában hordozó keresett export árucikk, egyben az élelmiszeripar egyik jelentős, speciális alapanyaga, igazi delikát és prémium termék. Az elejtett vadból éves szinten nagy mennyiségű árualap keletkezik, amelynek 20 százalékát belföldön értékesítik. Nagyobb részét mintegy tízezer tonnát, alapanyagként vagy feldolgozott termékként külföldi, elsősorban német, osztrák és olasz piacokon adják el.
Engedjék meg, hogy megosszam Önökkel a legfrissebb, 2024/25. évi aktuális bevételi adatokat. Az értékesített és saját felhasználásra szánt vadhús mennyisége 13.000 tonna volt. Ebből a nagyvad mennyisége 12.200 tonna, az apróvadé mintegy 800 tonna volt. A vadgazdálkodási ágazat teljes, 40 milliárd forintos árbevételéből a vadhús 8 milliárd forinttal részesedett. Érdemes megjegyezni, hogy tíz évvel ezelőtt a lőtt vad értékesítéséből származó bevétel még csak 3 milliárd forint volt.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
A vadállomány szabályozása messze túlmutat a vadászaton. Annál sokkal több. Odafigyelés a vad természetes élőhelyére, a fenntarthatóságra. Ezért a vadállomány megőrzésének másik fontos pillére az erdőgazdálkodás, hiszen a vadnak élőhelyet kell biztosítani. Ezért szeretném felhívni a figyelmet az Agrárminisztérium legújabb pályázatára, amely az erdők hosszú távú minőségi megújulását támogatja. A 10 milliárd forint keretösszeggel megjelent támogatás célja, hogy segítse erdeink klímaváltozáshoz történő alkalmazkodását. Arra törekszünk, hogy ellensúlyozzuk a fokozódó és egyre szélsőségesebbé váló környezeti hatásokat, az aszályt, a fagykárt, az erdőtüzeket és az újonnan megjelenő kórokozók elterjedését. A támogatási kérelmek már benyújthatók, a pályázati lehetőség a hónap végéig áll nyitva.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Ahogyan a magyarországi vadgazdálkodás világhírű, úgy a vadgasztronómiánk is az. A vadhús szeretetének, illetve fogyasztásának népszerűsítésében a Vadex Mezőföldi Zrt.-nek kiemelkedő szerepe van. Kiváló példa erre a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál, amely az idei évben immár a „nagykorúságát” ünnepli. 18. alkalommal jönnek össze a Vadex szervezésében a vadászok, profi és amatőr szakácsok, hogy megmutassák: a vadhús nemcsak különleges ünnepi fogás lehet, hanem a mindennapi modern és egészségtudatos táplálkozás része is.
A magyar vadhúsfogyasztás éves átlaga 0,1-0,3 kg/fő/év és a fogyasztási szokásokat illetően a vaddisznó kiemelkedő népszerűségnek örvend. Ezt követi az őz, a fácán, a vadnyúl, a szarvashúsok és a vadkacsa.
Manapság, amikor az egészségtudatos táplálkozás komoly kihívást jelent Európa-szerte, egyre inkább felértékelődnek azok a termékek és ételek, amelyek magas biológiai, élvezeti és tápértékkel rendelkeznek, hozzájárulva a koleszterin- és zsírszegény táplálkozáshoz. A vadhús erre kiválóan alkalmas! Emellett számos olyan minőségi jellemzővel rendelkezik, amelyek vonzóak lehetnek az egészségtudatos fogyasztók számára is.
A vadhús bio jellegű, mivel a vadon élő állatok szabadon élő állatok. Fenntartható és természetes termelési rendszerben jön létre, ami a maximális állatjólétet garantálja. Végül, de nem utolsó sorban helyi termelésnek tekinthető „az erdőtől és mezőtől az asztalig”.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Amíg az ember az egészséges vadhúst minél nagyobb mennyiségben és minél változatosabban fogyasztja, addig fontos lesz számára, hogy figyeljen a vad létére is. Éppen ezért a mai rendezvény kettős célt szolgál. Nemcsak a kitűnő magyar vadhúst és a hazai vadhúsfogyasztást népszerűsíti, de egyben felhívja a figyelmet a vadgazdálkodás és vadászat nélkülözhetetlen szerepére is, javítja annak társadalmi elfogadottságát. Azt képviseli, hogy a vad nagyban hozzájárul a teljesebb emberi élethez és a jobb vidéki életminőséghez. Ennek jegyében kívánok tartalmas kikapcsolódást mindenkinek a mai napra!
Köszönöm, hogy meghallgattak. Üdv a vadásznak - tisztelet a vadnak!
2


