Erdők a szárazsági határon (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Szombathelyi tanácskozás az előre jelzett klímaváltozás erdészeti következményeiről
A tanácskozás a kedvezőtlen jelenségek okait elsődlegesen genetikai és ökológiai szempontból tekinti át, és ajánlásokat fog megfogalmazni az előre jelzett erdőpusztulások megelőzésére, a lehetséges felkészülésre – tájékoztatta a ForestPress-t Mátyás Csaba akadémikus és Szép Tibor, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kereskedelmi és fahasználati igazgatója.

„Forests at the limit: evolutionary – genetic consequences of environmental changes at the receding (xeric) edge of distribution - Erdők a szárazsági határon: szelektív környezet az elterjedés alsó határán és várható következmények” című konferencia előadásaira és terepi programjaira május 12-én, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén kerül sor.
A fenti napon elhangzó előadások és terepi bemutatók szerves részét képezik a május 11. és 15. között Mátyás Csaba akadémikus szervezésében létrejött nemzetközi szakértői fórumnak, amely a klímaváltozás erdőket érintő kérdéseit tárgyalja meg Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen.
A klímaváltozással a világ és Európa közéletében tudvalevőleg széles körben foglalkoznak. Ezen belül az erdők klímát befolyásoló szerepe is megfelelő hangsúlyt kap, azonban ma még alig figyelnek arra a jelenségre, hogy a melegedés és a szárazodás a mérsékelt övi erdőtakaró alsó határán nemcsak növekedés visszaesést, hanem tömeges pusztulást eredményezhet. Ennek első jelei már a Földközi-tenger mentén is észlelhetők, Magyarországon viszont – az ország klimatikai és ökológiai adottságai miatt – erőteljesebben jelentkeznek. Elsősorban Vas, Zala, Somogy megyékben az elmúlt évtized időjárása az erdőgazdálkodóknak már nagy károkat okozott, olyannyira, hogy jelenleg gazdálkodásukat meghatározza a károk korlátozása és felszámolása. Például Vas megyében az elmúlt években az úgynevezett egészségügyi fakitermelés megközelítette az évi 150 ezer m3-t, az összes fakitermelés közel felét.  Ez hosszú távon ellehetetlenítheti a gazdálkodás feltételeit. A károk a természetvédelmi célú erdőket is komolyan veszélyeztetik.
A workshop a kontinentális Délkelet Európa (és részben a mediterrán térség) speciális problémáját tűzi napirendre. Ebben a térségben, a zárt erdő és az azt alkotó (zonális) fajok alsó elterjedési határán, az előre jelzett klímaváltozás más régióktól eltérő, súlyos következményekkel jár. A tanácskozás a kedvezőtlen jelenségek okait elsődlegesen genetikai és ökológiai szempontból tekinti át, és ajánlásokat fog megfogalmazni az előre jelzett erdőpusztulások megelőzésére, a lehetséges felkészülésre.
Az összejövetelre, amelyhez az EU jelentős pénzügyi támogatást nyújt, a világ minden részéről hívtak meg szakembereket (Nyugat- és Dél-Európából, Szibériából, Kínából, Amerikából). Tanulmányútjuk során a szakemberek fel fogják keresni a Szombathelyi Erdészeti Zrt erdei mellett az ERTI sárvári központját is.
A programhoz május 12-én bármelyik helyszínen és bármely időpontban lehet csatlakozni. A konferencia angol nyelven folyik, a sajtó képviselői részére tolmácsot biztosítunk a rendezvény teljes ideje alatt. A Jeli Arborétumban a programmal egy időben megtekinthető a rododendronok virágzásának legszebb időszaka.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.