Muzsikál az erdő – hatodszor (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

ImageAz alkalom hangulatát Nagy Csaba kürtművész játéka emelte (ForestPress fotók)

Sajtótájékoztatón ismertették a Mátrai Művészeti Napok programját


Ebben az évben is a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan Terme adott otthont a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat bemutatásának.

ImageDr. Pethő József, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke emlékeztetett az 1972-ben kapott figyelmeztető jelzésekre, hogy baj van a Földdel, a környezetünkkel. Az erdőmérnökök is jelezték annak idején, hogy nem jó irányba mennek a dolgok. A szakemberek figyelmeztettek, hogy erdő nélkül nincs élet.
Az elnök kiemelte, hogy az erdők szociális téren és érzelmileg is pótolhatatlan szolgáltatásokat nyújtanak számukra. Az erdőben szinte minden esztétikai élmény, szépség megtalálható.
Felhívta a figyelmet, a magyar erdészek jutottak arra a felismerésre, hogy a gazdasági szerepen túl más, szociális, esztétikai funkciókat is betöltenek az erdők. A parkerdő gondolat is szakember elődeinket dicséri.
A házigazdák nevében Mihályi Endre, a Magyar Állami Operaház marketing és kommunikációs igazgatója tolmácsolta Vass Lajos főigazgató köszöntését. Elmondta, hogy a ház számára nagyon fontos egy ilyen rendezvénysorozat eszmei-lelki támogatása. Utalt arra, hogy milyen közel áll egymáshoz az operaházi zenehallgatás és az erdei muzsika élménye.
Szabó Lajos, a rendezvénysorozat főszervezője, a Muzsikál az erdő megálmodója elöljáróban köszönetet mondott a házigazdáknak.
ImageA Föld állapotának ecsetelésével kezdte a művészeti napok filozófiájának ismertetését, kiemelve, hogy a madarak, fák, tarka virágok alkotta csoda veszélyben van. Szomorú képet festett fáradt szülőkről, jövőkép nélküli gyermekekről. Azt ajánlotta, hogy álljunk meg a rohanásban, és találjunk megnyugvást a valódi értékek keresésében.
Hatodik alkalommal rendezik meg 2009. július 4. és 12. között a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok rendezvényeit a Mátra nyugati lejtőin fekvő erdőkben, településeken.
Az attrakció főszereplői a művészek, zenészek mellett az erdészek. Hasonlóan fontos szerepet vállalnak a mátrai települések lakói is, akik szerényen, de nyitott szívvel várják a vendégeket.
Ismert szakemberek adnak tájékoztatást az erdei életközösségekről, de lesz szó az egészséges életmódról, s a vállalkozó szelleműek sportversenyeken is megmérethetik képességeiket.
Ebben az évben is megtekinthetnek a látogatók képzőművészeti kiállításokat, és természetesen nem maradhatnak el a névadó zenei rendezvények, koncertek sem.
A nyitó alkalom idén Kazáron lesz, a záró hangversenyt pedig immár hagyományosan az Ágasvár oldalában fekvő Fenyvespusztán tartják, ahol ebben az évben is fölcsendülnek a Muzsikál az erdő fanfár akkordjai a három hegycsúcsról.
A főszervező hangsúlyozta, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére idén is ingyenesek a rendezvények.
 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.