Az ERTI a környezetkímélő megoldást választja (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2010 nyarán KEOP pályázaton nyert forrásból kezdődik meg az Erdészeti Tudományos Intézet Sárvári Központjának épületenergetikai fejlesztése faapríték kazán beépítésével kombinálva
Az Európai Unió a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretein belül „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” tárgyú felhívást tett közzé, melyre az ERTI „Az Erdészeti Tudományos Intézet Sárvári Központjának épületenergetikai fejlesztése faapríték kazán beépítésével kombinálva” címen pályázatot nyújtott be. Az elnyert 88 millió Ft támogatásból valósul meg a többszörös eredménnyel járó projekt.

A projekt keretében tervezett fejlesztések műszaki tartalma
A projekt keretében a Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti tudományokkal, fenntartható természethasználattal és megújuló energia előállításával foglalkozó kutatóintézetének (ERTI) központi épületében 2010 telén már megújuló energiaforrás felhasználásával valósul meg a fűtés a klasszikus földgáz helyett. A tervezett kombinált fejlesztés eredményeképpen harmadára csökken az épület üzemeltetéséhez szükséges energia mennyisége a jelen állapothoz képest. Ennek kielégítéséhez a kutatóintézet saját kísérleti ültetvényein előállított faalapú biomasszát használ fel. Az idei téltől kezdve tehát jelentősen kisebb mennyiségű és saját előállítású megújuló energiával történik majd a kutatóintézet fűtése, közvetlen költségmegtakarítást eredményezve. Ami azonban még ennél is lényegesebb, hogy az ERTI mint a szakterület egyik fő kutatóbázisa, lehetőséget kap a faalapú biomassza felhasználásának megismertetésére, valamint a szakközönség számára bemutatók, továbbképzések tartására az ültetvények létesítésétől, a fenntartáson és betakarításon át a faalapanyag energetikai célú felhasználásáig. Így minden érdeklődő megismerkedhet ezzel a környezetkímélő fűtési módszerrel, mely az erdők túlzott igénybevétele nélkül alkalmaz újratermelődő energiát.
Az épületenergetikai fejlesztés elengedhetetlen részét képezi az elavult hőtechnikai jellemzőkkel bíró intézeti épület felújítása, melyhez a homlokzat hőszigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje, valamint a belső fűtésrendszer korszerűsítése is hozzátartozik. Az új fűtőberendezés a meglévő kazánház átalakításával, a jelenleg használatos gázkazánok szomszédságában kerül elhelyezésre egy önálló térben. A beépítendő kazánnal szemben elvárás, hogy bármilyen száraz vagy nedves fa tüzelőanyag (fahulladék, erdészeti apríték, energetikai faültetvényből származó apríték) automatikus eltüzelésére alkalmas legyen, méghozzá kimagasló (90-92%) hatásfokon.

Faapríték termelése, alapanyag ellátás biztosítása
Az Erdészeti Tudományos Intézet Közép-Európa egyetlen intézményes nyárnemesítő helyeként vezető szerepet tölt be az energetikai faültetvényekhez szükséges fajták előállítása és köztermesztésbe vonása terén. Ezen tevékenységéhez kötődően a felújítandó irodaépülettől 5 km-re található kísérleti csemetekertjében kiterjedt energetikai faültetvényekkel rendelkezik, melyek lehetővé teszik az új, kifejezetten energetikai célú fajták vizsgálatát (hozammérések, rezisztencia-tulajdonságok értékelése, genotípus és környezet kölcsönhatásának elemzése), az ültetvények létesítésével és üzemeltetésével kapcsolatos továbbképzések, bemutatók megvalósulását. A kísérleti ültetvényekben megtermelt biomassza egyidejűleg biztosítani tudja az intézeti irodaépület és a hozzá kapcsolódó üvegházak fűtéséhez szükséges mennyiségű alapanyag folyamatos ellátását.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.