Fiatalok az európai erdőkben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. június 24. - Az Országos Erdészeti Egyesület és a "Young People in European Forests" (YPEF) Nemzetközi Versenybizottsága nemzetközi tanulmányi versenyt hirdetett - A hazai második fordulóra június 25-én kerül sor az Erdészeti Információs Központban. Európa, mint kontinens, az Európai Unió, valamint a csatlakozott nem uniós országok, rendkívül változatos természeti és gazdasági környezetet hordoznak. E változatos környezet egyik természetes eleme az ERDŐ, mely megjelenésével, jellegzetes növény és állatfajaival, tájképi jellemzőivel, az ott folyó tevékenységekkel alakítja a tájat és a benne élő emberek mindennapi életvitelét. Az erdő Európa talán utolsó természetes, természetszerű életközösségeként számos lehetőséget kínál az ismereteink bővítésére, a pihenésre, a közösségi és egyéni munkavégzésre. Országonként más és más erdők és erdészeti feladatok jellemzik Európát.
A verseny céljául tűzte ki, hogy a csatlakozott országok középiskolás diákjai ismerjék meg Európa erdeinek jellemzőit, az egyes országok erdeit, erdészeti tevékenységeit, az erdők szerepét a természet és környezetvédelemben, az erdőkben előforduló fontosabb növény és állatfajokat. Ezzel közelebb kerülhetnek a fenntarthatóság elvének megismeréséhez, megtapasztalhatják, hogy a természeti erőforrások megőrzése nem csupán saját környezetükben, hanem az európai térségben is kiemelkedően fontos feladata az ott élőknek.
A versenyben résztvevő országok (melyek száma folyamatosan bővül): Ausztria, Belgium, Cyprus, Csehország, Észtország, Finnország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Németország, Norvégia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna.
Az első fordulóban, elsősorban a hazai erdőkről megszerzett ismereteket vizsgálja a feladatlap, mely kiegészül európai szintű ismeretanyaggal is. A verseny nyelve: magyar. Tervezett időpontja: 2011. április 28.
A második forduló során az európai erdőkre vonatkozó általános és az egyes országokra vonatkozó speciális kérdések alkotják a feladatlap kérdéseit. A verseny nyelve: angol. Tervezett időpontja: 2011. június 25.
A két forduló alapján a legeredményesebben szereplő csapat jut a nemzetközi döntőbe. Ennek helyszíne 2011-ben Lengyelország. A verseny ütemezése olvasható a verseny honlapján. (www.ypef.eu)
A nemzetközi döntőbe kerülő csapat két fordulóban méri össze a tudását. A második fordulóban a csapat egy prezentációt tart a többi ország csapatának, amelyben feladata, hogy a lehető legérdekesebben mutassa be országának erdeit. Ez lehet számítógépes prezentáció, drámajáték, stb.) A verseny nyelve: angol. Tervezett időpontja: 2011. szeptember vége.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.