Az „Akadémisták Selmecen” ünnepség (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. október 4. - Selmecbánya 1762-től a Bányászati Akadémia, majd 1808-tól az Erdészeti Tanintézet megalapításától az Európa felsőfokú bányász-erdész képzés bölcsője. A „selmeci szellemiség” által teremtett tárgyi és kulturális örökség és az azokat éltető, őrző, fejlesztő közösségek túlélték az évszázadokat, a történelmi, politikai viharokat. A Trianoni döntés következményeként szétszóródott akadémiai intézmények, - ma már többségük számos új karral, szakkal rendelkező Universitas - mai napig a selmeci gyökerekből táplálkoznak.

1996-ban a soproni és a miskolci hallgatók gyalogosan egy díszesen faragott rönköt és egy felújított csillét toltak Selmecbányára, amelyeket ünnepélyes keretek között a városok és a szakok közötti barátság jelképeként az Akadémia Bányászati és Erdészeti Palotáiban helyeztek el.
Az ünnepséget követően a selmeci polgármester a rönk- és csilletolás évfordulóját (október első, vagy második hétvégéje) hagyományteremtő jelleggel az Akadémisták ünnepének nyilvánította. Addig az utódintézmények aktív és végzett diákjai, professzorai a Selmeci Szalamander Napok keretében találkoztak (szeptemberenként). Ezt a fesztivált azonban elsősorban a szlovák iskolák, egyesületek számára rendezik, kevés akadémiai vonatkozással.

 Az „Akadémisták Selmecen” elnevezésű rendezvény az utódintézményekben végzett, vagy jelenleg is ott tanuló diákok, tanárok ünnepe, ahol a fő cél az Akadémai Örökség éltetése, és továbbvitele. 1999-től a Selmecbányai Polgármesteri Hivatal felkérésére az ünnepség magyarországi koordinálását a Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőmérnöki Kar Erdészeti Múzeuma vállalta magára. Hagyományteremtő szándékkal egy olyan program összeállítását kezdeményeztük, amelynek a Selmecre látogatók valóban aktív szereplőivé, résztvevőivé válhatnak, emellett évről-évre különböző szintű diplomáciai rendezvényekkel szeretnénk tovább növelni az Akadémiai Örökség Program értékét. Az utóbbi két évben főleg diákok, illetve az oktatási intézmények képviselői vettek részt az ünnepségeken. Az Akadémiai Örökség Program keretében Selmecre látogatók filiszterek, veteránok közül is sokan jelezték részvételi szándékukat.

Az Akadémisták Selmecen ünnepség immár hagyományossá vált elemei:
 A péntek esti megérkezés után várostörténeti, városismereti túra, akadályverseny.
 Szombaton délelőtt akadémiatörténeti vonatkozású vetélkedő, bemutatók. Délután vándorkiállítás megnyitó (minden évben az Akadémiához kötődő témában).

     Szombat délután Selmecbánya város által szervezett ünnepség. (Évente az aktuális évforduló, vagy diplomáciai esemény égisze alatt. Pl: 2009-ben történelmi eseményeknek lehettünk részesei, hiszen régi álom vált valóra a 2008. július 1-jén Sopronban megkötött testvérvárosi szerződés selmeci megerősítő aláírásával, illetve a 2001-ben hat intézmény hat utódkara és Selmecbánya városa által aláírt Deklaráció kibővítésével is. Az előbbi szerződést a két város polgármesterei írták alá azzal a céllal, hogy hivatalosan is rögzítsék Selmecbánya és Sopron hosszú évtizedekre visszanyúló kapcsolatát.)

A hagyományosnak mondható színházi jelenetet követően, – melyben Mária Terézia kiadja az Akadémia megalapításáról szóló leiratot – szalamanderre kerül sor. A Városházától az Akadémiáig tartó bányászlámpákkal felvezetett, fáklyákkal kísért menet, amelyben több száz egyenruhába öltözött hallgató énekli a selmeci bányász-erdész nótakincs válogatott nótáit, lenyűgöző, ünnepélyes hangulatú eleme ősi hagyományainknak. A szalamander után a két akadémiai épületben párhuzamosan folytatódik a résztvevők megemlékezése, illetve a csille és a rönk megkoszorúzása. Az ünnepi beszédeket követően a meghívott vendégeket állófogadásra, illetve a diákokat gulyásleveses vacsorára látja vendégül a város.
Az estét a hagyományokhoz hűen szakestéllyel zárjuk. A régi idők fegyelmezettségét és értékeit felidéző közös szakestélyen részt vesznek mind a hagyományaink szerint keresztelkedett Firmák, veteránok, mind pedig a diplomáciai protokoll vendégek  polgármesterek, képviselők is.

A korábbi években vasárnap délelőtt a hétvége zárásaként az Óvár alatti parkban valamennyi testvérkar hallgatói közösen ültették el a hagyományteremtő szándékkal létesített „Akadémiai Emlékerdő” facsemetéjét.

A rendezvény 2011-ben is a korábbi években kialakult forgatókönyvet követi, aktualitását többek között a 10 évvel ezelőtt aláírt Deklaráció adja.

Az idén tíz éve aláírt okirat azt foglalja magában, hogy az aláírók mindannyian a Selmeci Akadémia szellemi örököseinek tartják magukat, munkásságukkal és működésükkel a Selmeci Bányászati Akadémián uralkodó szellem visszahozására, illetve az oktatás és művelődés területén további együttműködések kialakítására törekszenek.

Az idei ünnepség másik fő eleme az Akadémiai Örökség Program eddigi legjelentősebb diplomáciai sikere. A Bányászati Palota eredeti, magyar nyelvű műemlék tábláját – amelyet eddig az Óvárban méltatlan körülmények között lehetett megtekinteni – felújítás után a Palota díszes aulájában helyezhetjük el. Számos segítő összefogásával és közös munkájával valósulhatott meg Gőbölös Péter erdőmérnök kezdeményezése, amely az Erdészeti Múzeum szervezésével és az állami erdészetei cégek támogatásával egészült ki. Külön köszönet illeti a Bányászati Palotában jelenleg működő középiskola igazgatóját, Ján Totkovič urat, aki kezdettől fogva az Akadémiai Örökség elkötelezett támogatója.


Ezúton is szeretettel várjuk z Akadémiai Örökség előtt tisztelgőket. A rendezvény programtervezetét mellékeljük.


Vivat Selmec! Jó szerencsét!
Kulbert Zsófia, Dr. Varga Tamás



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.