Második európai Rok-FOR konferencia Zágrábban a Horvát Erdészeti Kutatóintézet szervezésében (Forest

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. október 10. - Október végén a jastrebarskói Horvát Erdészeti Kutatóintézet az európai RoK-FOR projekttel együttműködve egy három napos szakmai találkozót és konferenciát szervez. A találkozót 2011. október 26-ától 28-áig a zágrábi International Hotelben tartják.
A fontos témák közül az egyik a regionális klaszterek fejlesztése, hangsúlyozottan a faipari klasztereké. A találkozón gyakorlati példákat mutatnak be az Európai Unióban működő fejlesztési és a faipari klaszterek modelljeire.
A szervezők azt tervezik, hogy támogatják a faipari klaszterek bővítését Horvátországban, és a klaszterekkel kapcsolatos tapasztalatcserét folytatnak más RoK-FOR projekt partnerországokkal, továbbá elemzik az erdészeti szektor megújítható energia-erőforrás potenciáljának a fejlesztését.
A regionális résztvevőkön kívül, nagyra becsült külföldi előadókat, szakértőket, a szakmai intézmények a képviselőit várják, azokat, akik már szerepet játszottak RoK-FOR-ban.
A konferencia szervezői elsősorban a magán-erdőtulajdonosokat, az erdőtulajdonosok társaságait, üzleti vállalkozásait és üzleti szervezeteit, tudományos közösségeket, helyi és területi közigazgatási szakembereket, és a szakminisztériumok tisztségviselőit várják.
A vendégelőadókon kívül felszólal Timo Tahvanainen a RoK-FOR-ból, dr. Gerhard Weiss, az Európean Forestry Institute területi képviselője (EFI), valamint a Horvát Erdészeti Kutatóintézet igazgatója, dr. sc. Dijana Vuletic.(www.rokfor.eu)

Háttér
A RoK-FOR (Regions of Knowledge for Forestry) új erdészeti tevékenységeket és kapcsolatokat hoz létre Európán keresztül A fenntartható erdészet megújítható energiát, fenntartható struktúrát és bio központú termékeket termel
A RoK-FOR koordinációs projekt összehangolja öt régió erdészetét és környezeti szektorait Európában. A projekt új társulásokat fog létrehozni a régiók résztvevői számára, és ezzel összekapcsolja a régiók gazdaságát és know-how-ját a környezeten és természeti erőforrásokon alapuló termelési láncban.

Egy közös európai cselekvési programot állítanak össze az öt partnerrégió számára a bio-energia, a bio-alapú termékek és a fa alapú gyártmányok kutatási, termelési és fejlesztési projektjeinek a szektorokon belüli  elindításához. A legfontosabb célok közül az egyik az új projektek finanszírozásának megszervezése.

A szektorok kiválasztása a Lead Market Initiative-en alapul. A tevékenységükkel reagálni fognak a piacok igényeire.

A régiók: North Karelia Finnországban, Catalonia Spanyolországban, Baden Württenberg Németországban, Aquitaine-baszk Franciaországban, Spanyolország és Horvátország-Szerbia határokat átívelő régiója.
Az összes projektpartner száma 20. Mindezek az erdészet és a gazdaság jól ismert szakértői.
A 2010. februárjában indított projekt három évet vesz igénybe, a régiók erdészeti vagyonán és a fenntartható fejlesztésen alapul a nemzetközi mezőnyben.
A régiók együttműködnek, hogy megosszák a területük legjobb gyakorlati megoldásait az erdészet, az újítások, a versenyképesség terén.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.