Tanulmányút újságíróknak az Ipoly Erdő Zrt.-nél (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2011. október 18. - Media Study Tour Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket a Média Study Tour helyszíneinek turisztikai fejlesztéseiről, látványosságairól. A lent látható fejlesztésekből szeretnénk ízelítőt adni, és néhány fejlesztést bemutatni rendezvényünk során.
(Kismaros – Nagymaros – Kemence – Diósjenő – Szendehely-Katalinpuszta)

Az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai fejlesztései, a környezettudatosság jegyében:

„Erdőben otthon vagyunk”
Az Ipoly Erdő Zrt. jelmondata: „Erdőben otthon vagyunk”. Nemcsak azért, mert Pest és Nógrád megyékben 65 ezer hektár állami erdőben és egyéb területen gazdálkodik, hanem mert évek óta jó gazda módjára fejleszt annak érdekében, hogy az általa kezelt erdők látogatóközönsége közjóléti és turisztikai elvárásait mind magasabb szinte elégítse ki.
Az Ipoly Erdő Zrt. természeti, földrajzi és társadalmi adottságai, valamint ingatlanállománya lehetőséget kínálnak arra, hogy a Börzsönyben és a Cserhátban természetvédelmi fejlesztéseit és idegenforgalmi szolgáltatásait folyamatosan bővítse.

Fél évtized fejlesztései
A bő fél évtizede megkezdett fejlesztéseknek csupán az egyik – de méretét és kiterjedését tekintve az eddigi legfontosabb beruházása a (Észak-Magyarországi Operatív Programon /ÉMOP/ keresztül támogatott) Balassagyarmat-Nyírjesen, Diósjenőn, Hollókőn és Szendehely-Katalinpusztán átadott ökoturisztikai projektek.
A korábbi évek fejlesztéseinek (Közép-Magyarországi Operatív Programon /KMOP/ keresztül) eredményeként nyílt meg a nógrádi megyeszékhelyen, a Salgóvár lábánál, a környéket és az Ipoly Erdőt bemutató erdészház. Nem messze ettől található a cég által épített eresztvényi rönkfa-játszótér. A kellemes gyalogtúrányi távolságban lévő somoskői vár tövében pedig a Somoskői Vadaspark, ahol természetes környezetükben figyelhetők meg a vadon élő állatok.
Ennek a tudatos fejlesztésnek köszönhető a kemencei Domszky Pál Erdei Iskola, illetve a közeli Bernecebarátiban lévő, 30 fő elszállásolására alkalmas komplexum. Mindezeket jól kiegészíti a szintén az Ipoly Erdő Zrt. által felújított Kemencei Erdei Múzeumvasút.
A cég eddigi legismertebb turisztikai attrakciója a Királyréti Állami Erdei Vasút, amelynek fejlesztése az elmúlt években is folyamatosan zajlott, és létrejött itt például a különleges, gördülő tanösvény.
Hosszasan lehetne még sorolni a Börzsöny és a Cserhát erdőiben épített ösvényeket, kihelyezett tájékoztató táblákat, karbantartott pihenőhelyeket és esőbeállókat, amelyekkel az Ipoly Erdő Zrt. a területére érkező turistákat kiszolgálja.
ERDEI KISVASUTAK
Királyréti Erdei Vasút és Kemencei Erdei Vasút
EU támogatással fejlesztették Magyarország két legismertebb kisvasútját
Meredek gerincek, bércek, kis hegyközi medencék, különálló vulkáni kúpok tarkította vadregényes tájon, az Északi-középhegység nyugati vulkáni romhegységében, a Börzsönyben kanyarog Magyarország két legismertebb kisvasútja, a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút. 2010-ben mindkettő európai uniós források felhasználásával újult meg, a környék erdeinek nagy részét is kezelő Ipoly Erdő Zrt. sikeres pályázatának köszönhetően. A 345 723 093 Ft összköltségű, 286 843 536 Ft értékű uniós támogatással megvalósult beruházás eredményeként a kisvasutakra jegyet váltó kirándulókat Kismaroson és Kemencén számos újdonság várja. Mindkét helyszínen kiépült az ökoturizmust támogató infrastruktúra, kibővült a szolgáltatások köre és megnőtt a tartalmas időtöltésre csábító programok száma.

Királyréti Erdei Vasút
A Királyréti Erdei Vasút Kismarosról indul, és félórás zakatolás után éri el Királyrétet, a Börzsöny népszerű kirándulóhelyét. Hazánk első kisvasútja az egykor 200 km-t is meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat napjainkig fennmaradt, ma is üzemelő vonala. A 2009 tavasza és 2010 nyara között lezajlott, uniós projektből megvalósult fejlesztésekkel, a végállomás épületének felújításával 2010-re az erdőgazdaság igazi természetbarát turisztikai és információs központot alakított ki a kismarosi végállomáson. A helyszínen a turisták tájékozódását érintőképernyős, aktív információs táblák segítik, a menetrendi információkon túl a környék látnivalóival, érdekességeivel is megismertetve a látogatókat. A paphegyi tárolócsarnok tehermentesítésére, valamint a kocsipark időjárási viszontagságoktól, rongálástól, firkálástól való védelmére a kismarosi végállomáson a projekt keretében kocsiszín épült, amely a forgalom tetőzésekor a helyszínen a szerelvények gyors forgalomba állítását is lehetővé teszi.

A beruházás során a terület megújult, a kiránduló kisgyermekes családokat, kisiskolás csoportokat a szépen parkosított zöld övezetben igényes, környezetbarát játszótér várja. A tavaszi és őszi időszakok alacsony létszámú utasforgalmának kiszolgálására költségtakarékos, környezetbarát motorvonatot készült. A Tóbi névre hallgató, 38 ülő- és 21 állóhelyes vonaton, melyben 183 lóerős, Euro5-ös Iveco motor dobog, az utasok 30 km/h sebességgel utazhatnak. Az erdei vasút különlegessége, hogy családi rendezvényeknek, gyermekzsúroknak, baráti találkozóknak is helyet ad, a vasútbarátok számára ugyanis egy használaton kívüli BAX 09-es átépítésével étteremi felszereltségű, magas színvonalon kiépített rendezvénykocsit alakítottak ki. Kevésbé látványos, ugyanakkor még fontosabb része volt a beruházásnak a Kismaros-Hártókút közötti szakasz felújítása, amely a biztonságos utazást szolgálja.
Királyréti Erdei Vasúton egyedülálló kezdeményezésként működteti a Gördülő Tanösvényt, amelyet végigjárva a kedves látogatók megismerkedhetnek a Börzsöny kialakulásával, élővilágával, az itt élő, s ezen belül is az erdőt művelő ember tevékenységének hatásaival.
A Királyréti Erdei Vasút napja nagy népszerűségnek örvend, mert a vonatra december első hétvégéjén a Nagyszakállú is felszáll teli puttonyával. Emellett egész évben gőzvontatású nosztalgiavonat, rendezvénykocsi, sőt különvonat igénybevételére is lehetőséget nyílik.

Kemencei Erdei Múzeumvasút
A magyar-szlovák országhatár közelében, a Börzsöny északnyugati lábánál, az Ipoly gyönyörű völgyében fekszik Kemence, ahonnan hétvégenként indul a Börzsöny belsejében lévő Feketevölgy felé az Ipoly Erdő Zrt. másik kisvasútja, a Kemencei Erdei Múzeumvasút. A Kemence környéki, 600 mm-es nyomtávú, egykor több mint félszáz kilométernyi hálózatból ma már csak a csarnavölgyi vonal nem egészen nyolc kilométere őrzi az egykori börzsönyi erdei pályák hangulatát. A vasút építésének centenáriumán az Ipoly Erdő Zrt. az elnyert uniós pályázatnak köszönhetően itt is felújította a régi kovácsműhelyt és az egykori kocsiszínt, helyreállította a kerítéseket és vonzó zöldfelületeket alakított ki.   De további turisztikai attrakciót jelent az újonnan létrehozott vasúti játszótér is, csakúgy, mint a rendezvény- és kiállítási terület, ahol a családok apraja-nagyja kellemesen töltheti el a szabadidőt.

A múzeummá alakított öreg kovácsműhely a mesterség ódon titkaiba engedi bepillantani a látogatót, aki megtekintheti a ló “körmöléséhez” használt korabeli eszközöket és bútorzatot (köztük a tűz két oldalán elhelyezett vizes- és szenesvályút, a kovácssatuval ellátott egyengetőasztalt, a patkolóbakot, a 60-70 l-es hűtővizes fakádat, a satupadot és néhány elkészült kovácsoltvas tárgyat).

A Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képező 34 ezer hektáros érintetlen erdőrengetegével a Börzsöny önmagában is fantasztikus turisztikai attrakciót jelent. A váci és a szobi kistérségbe érkezők olyan településeket ismerhetnek meg, amelyek a dinamikus fejlődés mellett is nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre. A területet számos túraútvonal érinti, az ideérkezőknek számtalan lehetősége nyílik a turisztikai, szabadidős és sportlehetőségekre, kulturális rendezvényekre. A térség ráadásul vasúton, kerékpárral és autóval is jól megközelíthető. Az idelátogató turistákat kedvező szolgáltatások, nagy vonzerejű programok várják.

Kemencén minden év júliusában kisvasúti napok várják az érdeklődőket, ahová már csak azért is érdemes eljönni, mert a vasútmodell kiállítás mellett olyan tehervonat-összeállításokat és iparvasúti kuriózumokat láthatnak a kedves érdeklődők, amelyek csak ilyenkor közlekednek a menetrend szerinti járatok között. Tartalmas programokban tehát nincs hiány, minden korosztályt szeretettel vár az Ipoly Erdő Zrt. megújult kisvasútjainkon!
Domszky Pál Erdészház Erdei Iskolájának
Felejthetetlen emlékek ígéret, a 30 gyermek fogadására alkalmas fejlesztés az erdei iskolában

2011-ben befejeződött a Domszky Pál Erdészház Erdei Iskolájának bruttó százmillió forintos fejlesztése. A projekt keretein belül épületek felújítására és akadálymentesítésére, oktatási eszközök beszerzésére és szakember képzésre nyílt lehetősége, a Börzsönyben 65.290 ha állami erdő és hozzá kapcsolódó egyéb területen gazdálkodó Ipoly Erdő Zrt.-nek.

A Domszky Pál Erdészház Erdei Iskolája mind infrastrukturálisan, mind pedig a szolgáltatásaik tekintetében megújult. A szolgáltatás szakmai tartalmi feltételeinek támogatásával a hagyományőrzés és a környezeti nevelés hatékonyabbá válik. Ennek eredményeként a résztvevők, a jövő generáció környezettudatossága és – a hagyományok megismerésével – azok tisztelete javul. Ez hosszútávon hozzájárul a fenntartható életmód sajátosságainak megismeréséhez és elfogadásához.

Minden tanévben általános iskolások százai várják izgatottan azokat a napokat, melyeket az erdei iskolákban töltenek. Sokuknak ezek az első igazi tapasztalatai az erdőről; az itt szerzett tudást és emlékeket szeretettel őrzik. Fontos, hogy már fiatal korban a gyermekek elkötelezzék magukat a környezeti fenntarthatóság mellett, és a múlt gyakorlatát maguk mögött hagyva, megpróbáljanak harmóniában élni a természettel. Mindez annak érdekében is jelentős, hogy a földi javaikat ne sajátítsák ki maguk számára, hanem hagyják örökül unokáiknak.

A Domszky Pál Erdészház Erdei Iskolája – melynek fő funkciója, hogy segítse a fiatal korosztály környezeti nevelését, és ez által elősegítse a természet és az ember harmóniában való együttélését – 2008. november 5. óta minősített erdei iskolaként és nyári táborként működik. A szolgáltatásokat igénybe vevő csoportok félnapos, egynapos, vagy akár egy hetes program keretében ismerkedhetnek meg az erdővel, valamint a különböző népi kézműves mesterségekkel.

A nagy volumenű felújítási és infrastrukturális fejlesztési munkálatoknak köszönhetően, az erdei iskola programjain résztvevők kényelmesen, az iskola maximális kihasználtsága mellett, környezettudatosságra ösztönző területen ismerkedhetnek meg a térséggel. A projekt keretében beszerzésre került eszközök hozzájárulnak a programok akadálytalan lebonyolításához, és újabb programok szervezéséhez. A beszerzett új eszközök élményszerűbbé teszik az erdei iskola programokat. A fazekaskemence, az aszaló asztal, a szövőszék, a gyertyaöntéshez, borászathoz szükséges eszközök csak részletei a megújult kézműves palettának, amely a népi mesterségek bemutatását, és kipróbálását teheti örök emlékké a gyerekeknek. A természetvédelmi programokon a vadállomány megfigyelésére alkalmas eszközök kerültek beszerzésre. A helyszínek közötti közlekedés, gyors és környezetbarát megoldására a kerékpárok beszerzése jelentős mértékben hozzájárul.

A kemencei dézsmaház-dézsmapince is felújításra került európai uniós források segítségével.
A különleges hangulatú boltíves pince különböző méretű hordókkal, dongákkal, abroncsokkal, lopótökkel került berendezésre. A falakon a kádármesterséget és a híres magyar borok és borfajták kerülnek bemutatásra. A látogatók megismerhetik a pálinka és-borkészítés folyamatát. A gyerekek kipróbálhatják a szőlődarálást és préselést őszi időszakban.

Nagymarosi gesztenyés
Nagymaroson a hazánkban ritkán előforduló szelídgesztenye is megtalálható. E terület egyben védettséget is élvez. A gesztenyés jelenlegi egészségi állapota indokolja az emberi beavatkozást, és a rehabilitáció szükségszerűségét. A természetvédelmi egészségmegőrző és populáció megújító beavatkozás hatására e terület védelemre szoruló értékei fenntarthatókká válnak.

Nagymaroson a hazánkban ritkán előforduló szelídgesztenye (Castanea sativa) is megtalálható. A bükkfafélék családjába tartozó, gyors növekedésű fafajta népszerűségére utal, hogy édes gesztenyének, sőt jóféle gesztenyének is nevezik. A Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származó növény a történelmi időkben terjedt el szerte a kontinensen. Már a rómaiak is fontos tápláléknak tartották, mivel magjából lisztet őröltek. Ehető terméséért emiatt sokfelé telepítették. Valószínűleg a Brit-szigetekre és a Kárpát-medencébe is ők telepítették be – ekképpen minden bizonnyal római ültetvények maradványai a Börzsöny déli lejtőin zöldellő szelídgesztenye-ligetek.

Jelentősebb szelídgesztenyések (leginkább fenyővel vegyesen) Magyarországon az Alpokalján vannak: a Soproni-hegységben a 19. század végén Muck Endre 11 kezdeményezésére telepítették; a Kőszegi-hegységben őshonos, de domináns fajjá az erdőgazdálkodás tette.
 
Nagy port kavart a nagymarosi szelídgesztenyés megbetegedése, amelyet egy, az Egyesült-Államokból behurcolt kórokozó támadott meg. Az Ipoly Erdő Zrt. uniós források segítségével megvalósított, s a természeti értékek védelmére irányuló projektje keretében segítséget nyújtott a Cryphonectria parasitica (szelídgesztenye kéregrák) sújtotta gesztenyésnek.

A környezetkímélő biológiai védekezés lényege a kórokozó csökkent fertőzőképességű törzseinek elterjesztésében áll. Az oltóanyaghoz szükséges kórokozót a kutatók a terepen gyűjtött, az elhalt és még élő kéregrészek határáról származó rákos kéregmintákból tenyésztették ki. Az oltóanyagot ezután a seb szélén, de a még élő kéregbe egymástól 4-5 cm-re fúrt lyukakban, gombafonalakkal átszőtt táptalajdarabkán helyezték el. Ezután a lyukakat lezárták. A védekezés részeként elégették a beteg, fertőzött hajtásrészeket és az elpusztult faegyedeket, majd a helyükre a liget felújítása végett 200 darab fajtaazonos, két éves szelídgesztenye oltvány „telepítettek”. Így fogtak össze a kutatók és az erdészeti szakemberek Magyarország egyik kiemelkedő értékű természeti kincsének megmentéséért. A kezelésen átesett gesztenyés remélhetőleg leküzdi a kórokozók támadását és vélhetően unokáink is látni fogják…



Törökmezői tanösvény
Tartalmas időtöltés a dél-börzsönyi erdők és rétek világában

A Törökmező és a Hegyes-tető között húzódó tanösvény a dél-börzsönyi erdők és rétek világát, természeti és kultúrtörténeti érdekességeit, értékeit mutatja be. A tanösvény az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az „Erdészek a természetért" pályázati program keretében valósult meg.

megtudhatjuk, hogy milyen virágok pompáznak a Törökmezőn;
bepillantást nyerhetünk egy odútelep életébe és a madárvédők tevékenységébe;
megismerhetjük a Nagymaros és Zebegény között, több kilométer hosszan húzódó keskeny rét kialakulását;
megfejthetjük a környező táj számos „beszédes" földrajzi nevének eredetét;
a Dél-Börzsöny erdeiben találkozhatunk emlősállatokkal, akár mókussal, nyesttel, borzzal, őzzel vagy szarvassal is;
megtudhatjuk, hogy az erdőgazdálkodó milyen beavatkozásokat végez a dél-börzsönyi táj gazdag természeti és kultúrtörténeti örökségének megőrzése érdekében;
a Hegyes-tetőn hazánk egyik legszebb kilátótornyából az egyik legszebb hazai panorámában gyönyörködhetünk.

Praktikus információk:
Az útvonal jelzése:     zöld T
Kiindulópont:     Törökmező
    (É. sz. 47° 49,774'; K. h. 18° 56,725');
    Nagymaros - hajóállomás (É. sz. 47° 47,335'; K. h. 18° 57,634')
Az útvonal hossza:     6,5 km , a bejárás időtartama: 3 óra

A Törökmezői tanösvény útvonala és állomáshelyei
1. állomás: Törökmezői legelők
2. állomás: A Dél-Börzsöny erdei élőhelyei
3. állomás: Erdőgazdálkodás? Természetesen!
4. állomás: Csapásrétek
5. állomás: Erdészek a természetért
6. állomás: Madárdalos börzsönyi erdők
7. állomás: Feketefenyves a Fehér-hegyen
8. állomás: A Büdös-tó
9. állomás: Hegyes-tető

Részletes információk: erdeiiskola.ipolyerdo.hu
Ökoturisztikai fejlesztések

Az Ipoly Erdő Zrt. természeti, földrajzi és társadalmi adottságai, valamint ingatlanállománya lehetőséget kínálnak arra, hogy a Börzsönyben és a Cserhátban idegenforgalmi szolgáltatásait folyamatosan bővítse. Ennek egyik fontos állomásához érkezett azzal, hogy 2010-ben és 2011-ben négy Nógrád megyei helyszínen komplex ökoturisztikai fejlesztéseket valósított meg a Magyar Állam és az Európai Unió 484.479.964 forintos támogatásával.

A Balassagyarmat-Nyírjesen, Diósjenőn, Hollókőn és Szendehely-Katalinpusztán megvalósult turisztikai fejlesztések szervesen illeszkednek az Ipoly Erdő Zrt. 2005-ben elfogadott ökoturisztikai koncepciójához, amelyben a cég azt a célt tűzte maga elé, hogy a térség meghatározó turisztikai szereplőjévé váljon. Az állami tulajdonú vállalat igyekszik összhangba hozni saját turisztikai stratégiáját és beruházásait Nógrád Megye Önkormányzatának turisztikai elképzeléseivel, illetve az Észak-Magyarországi Régió turizmusfejlesztési stratégiájával, valamint a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiával. Mindezt úgy, hogy közben nagy hangsúlyt fektet az új projektek környezetében meglévő és tervezett más turisztikai attrakciókkal való együttműködésre.
?
Az Ipoly Erdő Zrt. bízik abban, hogy ezek az új beruházások lendületet adnak a cég működési területén a turizmusnak, ami jótékony hatással lesz a térség gazdaságára. A projektgazda hiszi, hogy a turizmus munkahelyeket teremt, serkenti a vállalkozásokat, fogyasztást generál, növeli az adóbevételeket, mindezek pedig újabb beruházások elindítására inspirálnak.
Diósjenői Erdei Szabadidőpark

A 2-es útról Nógrádnál vagy Diósjenőnél letérve, a község szélén, a Kemence-völgy bejáratánál találjuk.
Ami az ÉMOP támogatása révén megvalósult:
– sétaút tájékoztatótáblákkal
– erdei játszóterek
– sportpályák
– állatsimogató
– minigolf pálya
– szabadtéri tűzrakó- és piknikező helyek
– fedett, közösségi terek
– információs pult
– ajándékbolt
– erdei kávézó
A Börzsöny keleti bejáratát vigyázó diósjenői erdőgondnoki ház körüli, 4 hektáros területen jött létre a Diósjenői Erdei Szabadidőpark.
A parkerdei környezetben, a Börzsöny erdeinek sokszínűségét idéző, tájékoztatótáblákkal jól ellátott sétaút épült, amely egy különleges fahídon is átvezet. Az út mentén pihenőhelyek, játszóterek, sportpályák, állatsimogató és minigolf pálya várja a kirándulókat. A csoportosan érkezőket fedett rendezvénytér, a piknikezni vágyókat szabadtéri tűzrakóhelyek fogadják. A látogatók kényelmét a Börzsönyről tájékoztató információs pult, erdei teázó, a környék termékeit kínáló ajándékbolt, és kulturált mosdók szolgálják.

A Diósjenői Erdei Szabadidőparkot a Börzsöny meghódítására indulóknak éppúgy ajánlják, mint a komoly túrázási szándék nélkül a természetbe vágyóknak. Az év minden szakában ideális helyszíne lehet osztálykirándulásoknak, csapatépítő tréningeknek, közösségi foglalkozásoknak.

Szendehely-Katalinpuszta: Kirándulóközpont a Börzsöny és a Cserhát kapujában

A 2-es útról Szendehely-Katalinpuszta északi végén letérve, pár száz méteres, aszfaltozott út vezet a központhoz.

Ami az ÉMOP támogatása révén megvalósult:
– több mint egy hektáron füves sportpályák
– erdei játszótér
– a „tölgyfa élete” interaktív bemutató
– óriás famodell
– méhészeti bemutató
– íjászpálya
– erdei teázó
– erdei iskolai szálláshelyek
– előadótermek
– szabadtéri tűzrakóhely
– információs pont és erdei bolt
– vadbemutató kert
– óriás kirakójáték
– parkoló buszoknak és autóknak

A Budapesttől alig félórára lévő Naszály környékének turisztikai feltárását 2004-ben kezdte meg az Ipoly Erdő Zrt. Szendehely-Katalinpusztán az elmúlt években elkészült a Gyadai tanösvény, a madártani ösvény, majd az óvodásoknak ajánlott „Legyél te is kis erdész”, élményösvény. A néhány év alatt népszerűvé vált tanösvényeket tavaly az „Év ökoturisztikai létesítményének” választották.

A tanösvények kiindulópontjánál, két futballpályányi területen épült fel a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola. Sportpályák, játszóterek, pihenőtó, szabadtéri tűzrakóhelyek, erdei teázó és bolt, kulturált mosdók illetve parkolók mellett régi erdei mesterségeket bemutató műhelyek, csoportfoglalkozásokra alkalmas termek, kiállítótér, méhészeti bemutató és egy osztály befogadására alkalmas szálláshely várja a jövőben a kirándulókat. Egy hatalmas modell is áll a parkban, amibe belépve, egy fa belsejébe jutunk, és megérthetjük a növény működését. A „Tölgyfa élete” című kiállítás pedig egy fa életciklusán keresztül enged bepillantást a naszályi gyertyános-tölgyesek életébe, és az erdészek munkájába.

Balassagyarmat-Nyírjes: Füvészkert és Vadaspark

A most átadandó Füvészkert és Vadaspark Balassagyarmat Nyírjes városrészében található, megközelíthető a nyírjesi tavak és Kincsempuszta felől is.

Ami az ÉMOP támogatása révén megvalósult:
– 15 hektáros vadaspark
– több kilométeres tanösvény, tájékoztató táblákkal
– három különleges fahíd
– erdei játszótér
– erdei sportpálya
– fedett foglalkoztató
– mozgássérültek részére parkoló

Balassagyarmat kedvelt pihenőhelyén, a Nyírjesben, hat évvel ezelőtt kezdődött el a 22 hektáros füvészkert kialakítása. A kert koncepciója, hogy Európa, Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi növényeit erdőtársulás szerűen mutassa be a látogatóknak.

Az ÉMOP támogatásának köszönhetően a hatszáz különleges növényfajt – köztük 550 Magyarországon nem honosat – bemutató kertben, 2011-ben több kilométer hosszú, tájékoztató táblákkal szegélyezett tanösvény épült, amely három egyedi fahídon vezet át. Emellett egy 15 hektáros vadaspark is létrejött, valamint korszerű erdei játszótér, fedett, erdei foglalkoztató, mozgáskorlátozottak részére parkoló, vizesblokk továbbá sportpálya épült a területen.

A mintegy 40 hektárosra bővített, rendezett parkot elsősorban a szervezett kirándulóknak, illetve iskolai csoportoknak ajánlják, de ideális helyszíne lehet ismeretszerző erdei túráknak és erdei iskolai foglalkozásoknak is.
Hollókő: tanösvény
A történelmi községközpont közelében, a Rimócra vezető erdei út mellett található.

Ami az ÉMOP támogatása révén megvalósult:
– a Cserhát legnagyobb fahídja
– tanösvény tájékoztatótáblákkal
– játszótéri eszközök
– erdei tornapálya
– szabadtéri tűzrakó- és piknikező helyek

A világörökségnek számító Hollókő történelmi központjában évek óta látogatható az Ipoly Erdő Zrt. „Erdő és ember” című kiállítása. Ennek közelében, a szomszédos Rimócra vezető erdei út mellett épült fel a hatalmas fahídon át megközelíthető tanösvény. A tanösvényt a környék élővilágát bemutató tájékoztatótáblák, pihenőhelyek, erdei játszó- és tornaeszközök egészítik ki. Az kiépített erdei út bejárása során a látogatók bepillanthatnak a Hollókő környéki erdők világába, a természetben tapasztalhatják meg mindazt, amit a kiállításon már láthattak.

Az ökoturizmus igényeihez igazodva megvalósított tanösvény a természeti környezet szakszerű bemutatása mellett jól kiegészítheti a néprajzi, történelmi, építészeti látványosságokat, és eddig ismeretlen programelemmel gazdagítja a hollókői választékot.
 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.