Tavasztól-őszig magyar tájakon (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. április 5. - A Nemzeti Vidékstratégiához kapcsolódva áprilistól szeptemberig ötalkalmas, a magyar tájakat, a hazai termékeket és a vidéki életformát népszerűsítő, díjmentes rendezvénysorozatot szervez a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum - kivéve az erdőtájakat.   A Tavasztól őszig magyar tájakon című programsorozat célja, hogy segítse a gazdálkodók, a kézművesek, a gyógynövénytermesztők, az állattartók és az érdeklődő városi emberek, családok, kicsik és nagyok találkozását. Szeretnénk ösztönözni egy olyan város-vidék kapcsolat újjáéledését, amely hozzájárul a falvak gazdasági létalapjának visszaállításához és a vidék értékeinek megismertetéséhez, megőrzéséhez.
A három évszakon átívelő, a magyarországi nemzeti parkokkal együttműködésben megvalósuló rendezvényeken a kiemelkedő természeti adottságok, a kiváló minőségű hazai élelmiszerek, a páratlan népművészeti és kismesterségi hagyományok tárulnak a látogatók elé.
A rendezvénysorozat egy körutazásra hívja az érdeklődőket a hazai tájak hangulatai, illatai, a vidéken megőrzött hagyományok, értékek és a mezőgazdasági munkák háromdimenziós tér- és időszalagján. A hónapról hónapra változó programok mentén nyomon követhetjük, ahogy a téltemetés után a természet újjászületik, elkezdődik az állatok legeltetése, a vetés, majd a növények virágzása, a gyümölccsé érés és végül az aratás, a betakarítás. Találkozhatunk azokkal a hazai gazdálkodókkal és mesteremberekkel, akiknek ez a körforgás, a természet rendje határozza meg a mindennapjait. Az ő munkájuk révén kerülnek az asztalunkra az illatos barackok, az ízletes házisajtok és a fűszeres borok.  

Ízelítő az ötalkalmas rendezvénysorozat programjaiból:

2012. április 14. Gyepekről az asztalra – „a tavaszi kihajtás”.
A rendezvénysorozat nyitó napján a végtelen legelők világával, a magányos, ám annál izgalmasabb pásztorélettel, a csikós, gulyás, juhász, kondás, kanász, csordás szavaink jelentésével és mögöttes tartalmával ismerkedhetnek meg látogatóink. Míg a gyermekek magyar pásztorkutyák társaságában csuhéjátékot készítenek és nemezelnek, a felnőttek a karikás ostor készítését figyelhetik meg, s közben a piactér finomságaiból válogathatnak.

2012. május 12. Ébredő tájak – „külső és belső megújulás”
A természet tavaszi megújulásának gazdag forma- és színvilágához kapcsolódó programjainkon a gyermekek megtanulhatják többek között a madárodú készítésének rejtelmeit. A felnőttek megismerkedhetnek a festőnövényeinkkel, azok felhasználásával és a bokrétának való alapanyagokkal is. Ezen a napon a vidék ébredésének is tanúi lehetünk: helyi közösségek kezdeményezései, termelői együttműködések világa bontakozik ki előttünk a vásári hangulat forgatagában.

2012. június 2. Gyógyító természet – „fűben, fában orvosság”
Mi, városiak is tudjuk, hogy Magyarország gyógyvizekben nagyhatalom. De vajon tudjuk-e, hogy mi a különbség a fűszernövények, a gyógynövények és a drogok között? Tudjuk-e, mi lapult a javasasszony köténye alatt, mi mindennel lát el minket a természet, hogy megőrizhessük egészségünket életünk minden szakaszában? Ezen a napon mini-kiállításunk, kézműves foglalkozásaink, természetgyógyász tanácsadóink adnak választ az érdeklődők kérdéseire. Emellett mesterségek bemutatói, gyógyvizeinkről szóló előadások, városligeti séták, vizes kísérletek teszik teljessé a látogatók napját.

2012. július 28. Folyók között mi terem – „vadat és halat, s mi jó falat…”
A nyár közepén, a tikkasztó hőségben igazán jól esik akár egy csepp víz is. A Vajdahunyadvár középkori kolostorudvarának hűvösében játékosan ismerkedhetünk a magyarországi halfajokkal, a felnőttek vizeink világáról szóló előadásokat hallhatnak, a gyerekeket akadálypályák várják, majd balatoni halászlevet kóstolhatnak. A hagyományokhoz ezúttal az ártéri gazdálkodás napjainkban újraéledő világának és termékeinek megismerésével kerülhetünk közelebb.

2012. szeptember 29. Gazdag ősz – „…meghozta gyümölcsét”
Az aratás és a szüret mindig többet jelent egyszerű munkánál, az egész éves fáradozás után igazi ünnep. Ilyenkor derül ki, milyen lisztből készül az újkenyér, jóízűvé érett-e az alma, a szőlő megfelelő minőségű-e a tökéletes bor elkészítéséhez, az állatok és növények gondozása, nevelése „meghozta-e a gyümölcsét”. Látogatóink borászati tárlattal egybekötött borkóstoláson vehetnek részt, és maguk is kipróbálhatják a mustkészítés fortélyait. Közben a gyerekek megismerkedhetnek a Városliget fáinak és bokrainak terméseivel, melyekből akár azonnal asztaldíszt készíthetnek. A kiváló minőségű magyar termékek piacterén az ízletes nedűk mellé további finomságokat kóstolhatnak látogatóink.



Hatodik alkalomnak ide kívánkozna az erdőgazdálkodás, de sajnos, úgy látszik az ötletgazdák és szervezők nem gondoltak erre az ágazatra, s nem hallották az erdészek egy ideje hangoztatott szlogenjét, miszerint az erdőgazdálkodás maga a vidékfejlesztés (a szerk.).


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.