Konferencia a fák okozta hálózati zavarokról (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. június 3. - A Magyar Elektrotechnikai Egyesület szakmai partnerséget kért az Egyesülettől, hogy a kérdésben érintett erdész szakma is képviseltesse magát a rendezvényen. A konferencia programja és célja egyértelműen szólítja meg a kérdésben érintett összes felet.
„Fák okozta hálózati zavarok csökkentése” c. konferencia
Időpontja: 2012. 06. 07. csütörtök, 9.00-15.20
Helyszín: Budapest XI., Hunguest Hotel Griff***, 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Smaragd terem

Annak érdekében, hogy valóban célt érjen és eredményes legyen a konferencia, szükség van arra, hogy mindegyik fél képviseltesse magát. Az Egyesület segítséget nyújtott erdész előadók szervezésében, honlapján az eseménynaptárban szerepelteti az eseményt, és külön tájékoztatta az Erdőrendezési és Erdőfeltárási szakosztályokat. A „villamos” területről szinte minden meghatározó cégtől érkeztek jelentkezési lapok (Áramszolgáltatók, MVM, MAVIR rendszerirányító, Gallyazó cégek, Hálózat szerelő cégek.. kb. 50-60 fő). Az erdőgazdálkodók, tulajdonosok, felügyelők, önkormányzatok, az erdészeti hatóság részéről azonban a mai napig egyetlen jelentkezési lap sem érkezett.


A „villamos” szakma az alábbi problémákat látja a jelenlegi rendeletekben amelyre megoldást keresnek:

Rendeleti ellentmondások:

A 2007. évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról,(VET) és a hálózatok biztonsági övezetében előírt korlátozásokról szóló (122/ 2004 GKM rendelet), az MSZ 151: 2000 Erősáramú szabadvezeték létesítési előírásai c. szabvány, és az Erdőtörvény, valamint ennek kapcsolódó jogszabályai, közötti ellentmondások, valamint ezek végrehajtásában tapasztalt problémák:
A biztonsági övezeten belüli, a GKM rendelet szerinti korlátozásokat túllépő fák eltávolításának kötelezettsége nem egyértelmű. A rendelet szerint a föld tulajdonosának kötelessége, de szankció hiányában nem végzi el senki, csak a hálózati elosztók. Miközben a tulajdonosok ill. erdőművelők tiltakoznak és akadályoznak..
A biztonsági övezetben sajnos kiadásra kerül új erdőtelepítési engedély is. Ez a nyilvántartások pontatlansága és nem egységes rendszerben történő kezeléséből adódik. Nem történik egyeztetés a közművekkel az erdőtervek kiadásakor.
A hálózatra veszélyes fa nem meghatározott. Nincs minősítő szabály, sem eljárás. Ha az övezeten kívül van a dőlésveszélyes fa, szinte esélye sincs a hálózat tulajdonosának a kivágás engedélyezésére az eljárás bonyolultsága és a tulajdonos ellenállása miatt.
A biztonsági övezet határán kívüli, de a kidőlés esetén a távvezetékekre szakadó fák megelőző korlátozására ( magasság korlátozás, esetleg kivágás), nincs lehetősége az áramszolgáltatónak. Viszont attól függetlenül hogy kinek a tulajdonában lévő fák okoztak üzemzavarokat, ill. ki nem engedélyezte a megelőző intézkedéseket, a szolgáltatás minőségéért az elosztóhálózat tulajdonosa a felelős, őt szankcionálja a Magyar Energia Hivatal.
Ha a távvezetékre rádől egy biztonsági övezeten belüli vagy kívüli fa, kártérítési felelős nincs.
A belterületi hálózatok mentén a gallyazás nagyon nehéz, mindenki magáénak tekinti a fákat amíg ki nem dőlnek és üzemzavart nem okoznak. Ültetéskor a hálózatot nem veszik figyelembe.

Villamos hálózatok biztonsági övezetének alternatív hasznosítása:
Villamos hálózatok közelében speciális erdőgazdálkodási szabályozás lenne célszerű, amely nem egy konkrét, méterekben meghatározott határokon belül területre korlátozódna, mint a jelenlegi rendelet, hanem a művelésre szabna olyan korlátot, hogy a hálózatok alatt és közelében olyan művelés lehetséges, amely biztosítja hogy fa kidőlés esetén se szakítsa el a vezetéket. Viszont a biztonsági övezeten belül is maradhatnának kisebb méretű fák. A korlátozás teljesíthető gyakoribb fakivágásokkal, vagy eltérő fafajok telepítésével a hálózat környezetében. A nyiladék tisztításon megtakarított kiadásokból lehetne kompenzálni az erdő tulajdonosok kieső bevételét.
Elsősorban a kizárólag gazdasági célú erdők okoznak problémát, kiemelten a telepített nyárfaerdők.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület keresi az együttműködést és a közös gondolkodást annak érdekében, hogy hosszú távon jó megoldás születhessen.
Részletes információk: http://www.mee.hu/hu/node/10504, http://www.oee.hu/pages/template1.aspx?id=1534863


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.