Vértesi Erdő Zrt. a Vértes műemlékeiért (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. május 9. - A Vértesi Erdő Zrt. a 2012. évtől kezdődően műemlék rekonstrukciós programot indított, amelynek értelmében vállalták, hogy működési területükön minden évben egy-egy elhanyagolt állapotban lévő műemlék vagy történelmi emlékhely felújítása érdekében jótékonysági rendezvényt szerveznek, valamint kiterjedt kapcsolataik segítségével összegyűjtik azt az összeget, amely fedezi terveik megvalósítását, a kiválasztott épület megújulását.

Image

Programjuk jelmondata: „Vértesi Erdő Zrt. a Vértes műemlékeiért!”
Az erdőgazdaság az elmúlt esztendőben a közigazgatásilag Gánt községhez tartozó Kőhányás településen lévő Szent Teréz kápolna érdekében gyűjtött adományokat. A kápolnát az Esterházy család építette, a Székesfehérvári Egyházmegyéhez tartozik, ma műemlék épület és természetvédelmi területen található. A kápolna állapotát szakavatott cég segítségével felmérették.  (A CZITA Építészeti Iroda referenciája a Pannonhalmi Apátság épületének 2012-es évi felújítása.)
A rekonstrukció teljes összege rendelkezésre áll. Miután a hivatalos engedélyeket cégük beszerezte, elkezdődhetnek a munkálatok.
Programsorozatuk következő, idei állomása május 18-án, a majki Celli Szűz Mária kápolna érdekében valósul meg. A kápolnát szintén az Esterházy család építette, Franz Anton Pilgram osztrák barokk építész tervei alapján 1736 és 1757 között. Majk egy Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlék-együttes, amely 17 cellaházból, templomtoronyból, és kolostorból áll. Az 1711-es szatmári békét követően a Rákóczihoz hű dunántúli nemesi családok adományaiból épült fel, a némaságot fogadó kamalduli szerzetesrend majki remetesége. A kis kápolna épülete kívül esik ezen a műemlék-együttesen, a tó feletti dombon található. Bejáratához eredetileg 21 márványlépcső vezetett. Freskóiból 1910-ben már csak a bejárat feletti Franz Anton Maulbertsch által festett Madonna kép látszott. Az oltár felett eredetileg Immaculata szobor állt.
Az erdőgazdaság a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től megkapta ennek a kápolnának a kezelői jogát, amelyet a Székesfehérvári Egyházmegye Püspöki Irodájával együttműködve gyakorolnak. Ugyanakkor, szándékaik szerint támogatják az egyházművészeti és az egyházi vezetők által jóváhagyott kulturális programok megrendezését, ha azt a környező települések önkormányzatai, civil szervezetei, vagy művészeti csoportjai kezdeményezik. Így az elkövetkező évben felújításra kerülő kápolna új színfoltja lehet a környék kulturális eseményeinek, és varázslatos hangulatával hozzájárulhat egyházi esküvők megtartásához is.
A Vértesi Erdő Zrt. munkája ebben a tekintetben a turisztikai látványosság fokozása mellett, kulturális misszió kiteljesedését is mutatja, és környezeti értékeink megtartásával élenjáró példaként állhatnak a felnövekvő generáció előtt.
A programsorozat fővédnöke: dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.