Agrártörténeti géptalálkozó Tiszavasváriban (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
 Tiszavasvári, 2013. augusztus 17. - A régi mezőgazdasági erő- és munkagépek térségi agrártörténeti találkozóját rendezik meg augusztus 20-án Tiszavasváriban.
  
   
Ma is működőképes Hoffer-, Lanz-Bulldog-, Dutra- és John Deere-traktormatuzsálemek vonulnak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros utcáin, sőt vezetőik ügyességi versenyen mérik össze a gépek erejét, tudását - mondta el az MTI-nekBalogh Tamás, a szervező Vasvári Pál Múzeum közművelődési munkatársa.
    Láthatók lesznek a híres, izzófejes, lendkerekes Hoffer-traktorok különböző típusai, így a G35-ös és a GS-35-ös is. A vaskörmös- és a gumikerekes változat is tagja lesz a gépmezőnynek. A Lanz-Bulldog-, valamint a mai, igen korszerű John Deere-traktorok réges régi ősei ugyancsak megmutatják magukat. A traktorok mellett vető-, kapáló-, arató- és cséplőgépek is részt vesznek a találkozón.
    A gépeket a múzeum előtti Szentmihály téren veszik lajstromba délelőtt 8 és 9 óra között, majd elindítják a különös karneváli menetet Tiszavasvári belvárosának utcáiban. A traktorok és a munkagépek egy órás korzó után érkeznek vissza a térre, ahol rögtönzött kiállításon bárki közelről megtekintheti azokat, sőt akár fel is ülhet rájuk.
    A gépek zsűri előtt is bemutatkoznak, a szakemberek értékelik, hogy mennyire őrizték meg eredetiségüket vagy történt-e rajtuk a típusokhoz méltatlan változtatás az eltelt évek során.
    Délután 2 és 4 óra között rendezik meg a gépek és gazdáik ügyességi versenyét.
    Napközben számos színes program kíséri a rendezvényt. Megfőzik a traktorosok kedvelt ételét, a babgulyást is, amelyet kivájt cipóban tálalnak fel. A múzeumkert kemencéjében megsütik az új kenyeret, s a résztvevők bekapcsolódhatnak a dagasztásba, sőt a kemencébe-vetés sütőlapát-forgatásába is. Az egész napos program este táncházzal, népi táncok tanulásával zárul a tiszavasvári múzeumban.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.