A Kámoni Arborétum 120/60 évfordulós rendezvénysorozata (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
ForestPress fotó

2013. szeptember 18. - Az alapító fia egy rövidke újságcikkében megjegyzi, hogy „az arborétum alapjait 1891-ben vetette meg dr. Saághy István”. A Kámoni Arborétum életében 2011 az újjászületés éve volt, 2012 pedig az új, nagyobb és szebb szárnyak próbálgatásáé, a repülni tanulásé. 2013-ban adott először minden feltétel egy méltó jubileumi rendezvénysorozat megszervezésére.
Emellett még egy évforduló aktuális az arborétum életében: éppen 60 éve kezeli, fejleszti az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI).
Az ERTI 1898 óta szolgálja kutatásokkal az erdőgazdálkodás, az erdővédelem fejlődését. 1953-ban Bánó István kezdeményezésére a Kámoni Arborétum a hazai fenyőnemesítés és
-magtermesztés országos központjává, ezzel együtt az ERTI kutatóállomásává vált. A 27 hektár területből 20 hektárt az ERTI kutatói, munkatársai terveztek és ültettek. Az ERTI Saághy István örökségéhez méltóan fejlesztette 60 éven át az arborétumot, mely ennek eredményeként hazánk egyik, Pannóniának pedig bizonyosan a legszebb arborétumává vált.

A 120/60 jubileumi rendezvénysorozat sokszínű programot kínál az érdeklődőknek, szakembereknek, látogatóknak egyaránt.

A nyitó rendezvény Csonka Ernő festőművész természetképeiből összeállított gyűjteményes kiállításának megnyitója 2013 szeptember 19-én 17.00-kor kezdődik. A művész hét évtizeden át sokszor és szívesen festette az arborétumot.

Image

Szeptember 27-én kinyitjuk a kertet az emberek előtt. A turizmus világnapja és a kutatók éjszakája alkalmából az arborétum ingyenesen látogatható. A 120 éves fejlődés érdekes momentumait is kiemelő program várja a felnőtteket és a gyerekeket is éjjel 11 óráig. A  különleges szakvezetések témái a növénydivat-történettől, a „Békás kert”-hez köthető városi legendákon át a bioenergiáig tekintik át az arborétum érdekességeit. A legnépszerűbbek azonban biztosan az éjszakai túrák és a kutatásokhoz közelebb vivő különféle izgalmas játékok lesznek. A kutatók éjszakáján az arborétum „Csillagkapuja” egész este nyitva lesz. Ezen keresztül a szomszédos ELTE GAO programjai, a távcsöves bemutató, az állandó kiállítás is megnézhető, melyben ezúttal a csillagvizsgáló kutatói segítenek az asztrofizika törvényeinek, jelenségeinek megértésében. A rendezvénysorozat a Kutatók Éjszakája európai programsorozat része.

Október 1-én kerül sor Saághy István felújított szobrának avatására, mely eredeti helyére, megszépített környezetbe kerül vissza. Ez a hét egyben az Erdők Hete.

Október 23-án délután az 1956-os emlékmű mellett ezúttal Bánó István tavaly felavatott szobránál is leróhatják tiszteletüket a koszorúzók.

Október végén kerül sor „A Szombathelyi Kámoni Arborétum” című könyv bemutatójára. 1965-ben, majd 50 évvel ezelőtt jelent meg utoljára képanyagában és tematikájában is teljességre törekvő könyv az arborétumról. A modern arculatú kiadványban több szerző, köztük prof. dr. Mátyás Csaba közérthető, érdekes írását számtalan színes kép díszíti. Először jelenik meg írás Bánó István kámoni munkásságáról és legendás személyiségéről, akinek 30 évnyi munkássága az arborétum arculatát éppúgy meghatározta, mint az erdészeti kutatásokat. A könyv a Kámoni Arborétumért egyesület és az ERTI közös kiadása, melyet Szombathely MJV Önkormányzata is támogatott.

A könyv bemutatójával egy időben nyílik a Kámoni Arborétum 120 évét bemutató grandiózus kiállítás, mely számos, a kutatásokhoz, fenyőmag-termesztéshez kapcsolódó eszköz, relikvia mellett szeretné bemutatni az arborétumnak a szombathelyi emberek életében játszott szerepét, hiszen képzőművészek, költők, szerelmesek kedves helye volt évtizedeken keresztül, valamint híres kertészek, nemesítők bölcsője.

Felhívás
Nagyon kevés az ERTI munkatársainak rendelkezésére álló fénykép, különösen az 1960-as évektől az 1980-as évekig. Ezért az ERTI közzétesz egy lakossági felhívást, melynek keretében a kiállítás idejére kölcsönkér fotókat, relikviákat, művészeti alkotásokat, melyért belépőket, bérleteket, könyvet vagy ajándéktárgyakat tud felajánlani. A kiállítás a látogatóközpont eddigi kiállításaihoz hasonlóan igyekszik az ész mellett az érzelmeket és az érzékeket is megmozgatni, és ingyenesen megtekinthető 2013. október végétől 2014. február végéig. A szombathelyi iskolai osztályok pedig ingyenesen kérhetnek a kiállításhoz kapcsolódó speciális vezetést-foglalkozást a négy hónap alatt.

A rendezvénysorozatot november végén egy szakmai konferencia zárja.



LAKOSSÁGI FELHÍVÁS


Kedves szombathelyi, Vas megyei Polgárok!

Bizonyára szinte mindannyiunknak van valamilyen személyes emléke a szombathelyi Kámoni Arborétumból – pl. gyermekként játszott, szerelmével andalgott vagy verítékes nyári munkán gondozta a kertet…
2013 őszén ünnepeljük a Kámoni Arborétum 120 éves évfordulóját. Ennek alkalmából rendezünk egy átfogó történeti kiállítást. Ehhez szeretnénk kérni a lakosság segítségét. Az arborétum saját fotó-archívuma sajnos szegényes, illetve erősen a botanikára korlátozódik.
A Kámoni Arborétumot fenntartó Erdészeti Tudományos Intézet kéri a lakosságot, hogy a 2013 október végétől – 2014 február végéig látogatható történeti kiállításhoz kölcsönözzenek:

* fényképeket, melyek az arborétumban készültek, különösen olyanokat, melyeken nagyobb területek, nevezetes növények, objektumok, illetve látogató vagy dolgozó emberek láthatóak.
* képeslapokat, újságcikkeket, okleveleket, stb.
* egyéb relikviákat
* amatőr művészeti alkotásokat – rajz, festmény, vers, prózai mű, stb.

Szíves együttműködésüket az ERTI belépővel, bérlettel, az arborétumról október végén megjelenő könyvvel, ajándéktárggyal tudja viszonozni. A felajánlókkal a tárgyak megőrzésére kölcsönszerződést kötünk. A kiállításban feltüntetjük a kölcsönadó nevét.

A felajánlásokat a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Központjában lehet leadni Szendi Zsuzsa látogatóközpont vezető részére, minden nap 09.00 – 19.00 között.
(Szombathely, Szt. Imre herceg u. 84/b., +3694 500-343, info@kamoniarborétum.hu)
Határidő: 2013 október 14. (hétfő)




© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.