Tavaszi évadnyitó a Szalajka-völgyben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageA Kárpátok őre emlékmű a Szalajka-völgyben (Fotó: ForestPress)

2006. március 31-én, 11 órakor Szilvásváradon, ünnepélyes keretek között helyezik el az EGERERDÕ Zrt. Szalajka-völgyi fejlesztési projektje első beruházásának alapkövét. Ugyanekkor indul meg a 2006. évi vasúti szezon is, melynek megnyitóján vehetik birtokba a fogyatékos gyermekek azt a vasúti kocsit, melyet a mozgáskorlátozottak számára alakíttattak át.
A szilvásváradi Szalajka-völgy az ország leglátogatottabb kiránduóhelye. A felmérések szerint évente mintegy 600 ezer ember fordul meg a völgyben, hazaiak és külföldiek egyaránt. A terület látványosságai az EGERERDÕ Zrt. kezelésében és a Bükki Nemzeti Park részeként működnek. A Zrt. közjóléti tevékenységének és erőforrásainak jelentős része összpontosul itt, hiszen a páratlan szépségű természeti képződményekben (Fátyol-vízesés, Szikla-forrás stb.) gazdag terület fenntartása, a nagyszámú látogató kellemes élményekkel történő kiszolgálása fontos feladata a társaságnak.
Az EGERERDÕ Zrt. a völgyben erdei kisvasutat, erdei szabadtéri és erdészeti múzeumot, erdei iskolát, pisztrángos tavakat és egyéb közjóléti berendezéseket működtet.
A völgy elejére magánvállalkozók települtek, gasztronómiai és szórakozási lehetőségek széles választékát nyújtva az idelátogatóknak. A völgy belső részeit azonban továbbra is a Zrt. szeretné gondozni, és igényes, biztonságos, jó színvonalú szolgáltatással működtetni.
A Szalajka-völgyi fejlesztési projekt első szakaszában a völgy elején, az eddigi MÁV-rakodó helyén elkerülő utat és parkolót építenek. Szilvásváradon – főleg nagyobb rendezvényekkor – rendkívül kevés a parkolóhely, kocsisorok, dugók alakulnak ki, ezért a település számára is fontos a parkolási lehetőség bővülése. Az elkerülő út kialakításával lehetőség nyílik arra, hogy a Szalakja-völgy első szakaszáról a gépjárműforgalmat eltereljék, ezáltal a butik- és étteremsor sétáló utca lehet.
A beruházás során kiépítik a kisvasúti kocsik légfékes rendszerét is, amely az ország legmeredekebb kisvasútján, forgalombiztonsági okokból rendkívül fontos.
A projekt második szakaszában a völgy infrastruktúrájának fejlesztésére kerül sor, többek között a múzeumok, a pisztrángtelep felújítására, további vadbemutató helyek létesítésére, nyilvános WC kiépítésére, szelektív hulladékgyűjtő rendszer kialakítására.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.