Közmeghallgatások Verespatak megmentéséért (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageHat évvel ezelőtt a nagybányai ciánszennyezés következtében szinte teljesen megsemmisült a Tisza és a Szamos élővilága.
A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace, a Védegylet és a CSEMETE Egyesület egy újabb ciánszennyezés elkerülése és Verespatak megmentése érdekében a lakosság aktív részvételét kéri a beruházásról szóló 2006. augusztus 28-i (hétfői) szegedi és augusztus 29-i (keddi) budapesti közmeghallgatáson. Hat évvel ezelőtt a nagybányai ciánszennyezés következtében szinte teljesen megsemmisült a Tisza és a Szamos élővilága. Az okozott károkért a mai napig nem fizetett kártérítést az ausztrál-román vegyes vállalat. A cián- és nehézfémszennyezések után független nemzetközi szakértői bizottságok mintegy ötven potenciális veszélyforrást azonosítottak a Tisza romániai vízgyűjtő területén. Ezek közül egyetlen egyet sem számoltak fel azóta, ellenben egy új veszélyforrás megépítését tervezik Verespatakon, amely a nagybányainál akár negyvenszer nagyobb szennyezést is okozhat – olvasható az MTVSZ közleményében.
Verespatakon Európa legnagyobb, cianidos technológiát használó, külszíni fejtésű aranybányáját tervezik megépíteni. A beruházás érdekében eltörölnének a föld színéről három települést, elpusztítanának négy hegyet -- a gyomrukban kétezer éves, rendkívül értékes római kori régészeti leleteket -, kilenc templomot, tizenhárom temetőt, védett műemlékeket, és kitelepítenének több, mint kétezer embert. Az ércfeldolgozó üzemben keletkező 250 millió tonna cianid- és nehézfémtartalmú zagyot egy hatalmas, 185 méter magas gát mögé elhelyezett zagytározóban helyeznék el, amely veszélyeztetné a gáttól
mindössze 2 kilométerre fekvő, 13 ezer fős Abrudbánya települést, és akár a nagybányai ciánszennyezésnél sokkal nagyobb, határokon átterjedő környezeti károkat okozhatna.
A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace, a Védegylet és a CSEMETE Egyesület felkéri a magyar lakosságot - különösen a Maros mentén és Szeged környékén élő állampolgárokat -, hogy minél többen vegyenek részt az augusztus 28-án (hétfő), Szegeden, és augusztus 29-én (kedd), Budapesten megrendezendő özmeghallgatásokon, és mondják el a verespataki beruházással kapcsolatos véleményüket és a beruházás környezeti hatástanulmányával kapcsolatos észrevételeiket.
Verespatak megmentése és egy újabb környezeti katasztrófa elkerülése érdekében számítunk minden jóérzésű ember részvételére!
A verespataki beruházás közmeghallgatásainak helyszínei és időpontjai:
2006. augusztus 28., hétfő 16.00 óra, Szeged
Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ, 6722 Szeged, Ady tér 10.
2006. augusztus 29., kedd 16.00 óra, Budapest
BME Informatikai Épület Kozma László, IB 028-as terem), 1117 Budapest, Magyar Tudósok Körútja 2.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.