Erdészek háza – mindenkinek, Salgóvárnál (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageAz Erdészek háza sötétszobájában a legügyesebbek a gyengén látók. Sétára invitálja az érdeklődőket az Ipoly Erdő Zrt. 2006. szeptember 16-án, szombaton délelőtt, a Salgóvár lábánál. Hegyekkel körülvéve, az erdő csendjében bújik meg az az egykori erdészház, amelyben az erdészeti társaság bemutatótermet rendezett be azzal a céllal, hogy az odalátogatóknak betekintést nyújtsanak a vidék erdőgazdálkodási tevékenységébe, valamint bemutassák a Karancs–Medves vidék rendkívül változatos növény- és állatvilágát, geológiai érdekességeit.

Ez a hely nem csupán egy hagyományos értelemben vett bemutatóhely. Azért „Erdészek háza”, mert ők azok, akik több száz éve csendben szolgálják, őrzik, okosan használják természeti értékeinket, és munkájuk nyomán lehetővé válik az erdők megismerése is.
Ez a hely kísérletet tesz arra, hogy visszatükrözzön valamit az erdei csodákból, hogy kedvet kapva – talán egy kicsit más szemüvegen át figyelve –, barangoljunk erdeinkben. Az erdész munkája akkor igazán elismerésre méltó, ha az általa végzett óriási munka nem észrevehető, hiszen nem alakította át szembeötlően a honos természeti környezetet.
– Az Ipoly Erdő Zrt. az erdő- és vadgazdálkodás, valamint a természetvédelem mellett nagy hangsúlyt fektet a társadalom, kiemelten az oktatási intézmények részéről felmerülő igények kielégítésére – tájékoztatta a ForestPress-t Lengyel László, a társaság kommunikációs vezetője. – Az Európai Unió szabványainak megfelelve, a fogyatékkal élő emberek számára is látogathatóvá, illetve élvezhetővé tettük kiállításunkat. Ezzel az akadálymentes közlekedésen, valamint a higiéniás feltételeken túl számos olyan felfedezésre váró anyagot kínálunk, melynek csak képzeletünk és ügyességünk szab határt.
Amikor valamelyik érzékszervünk használatára nincs lehetőségünk, a többi érzékszervünk felerősödik, így lesz a legügyesebb egy gyengén látó az Erdészek háza sötétszobájában. De valószínűleg a világos helyiségben a sok elrejtett apróságból a legtöbbet egy mozgásában korlátozott vagy egy hallássérült fedezheti fel.
A bemutatóhely struktúrája sem követi a hagyományokat. A vendégek három helyiségen egyirányú forgalommal haladhatnak át. Mindegyikben valamely érzékszervük aktív bevonásával ismerhetik meg a kiállítás részleteit.
Az első terem a hallás és a tapintás színtere. Itt a barátságos félhomályban erdei ösvényre érkezik a látogató, ahol nem csak tapinthatja, de hallhatja is az erdőt és lakóit.
A második terem a szem és a fül számára készült. Itt a vidék páratlan szépségű növény- és állatvilágával, az erdei életközösségekkel, valamint az erdőgazdálkodás lényegével ismerkedhetnek meg, miközben továbbra is hallják az erdőt hangjait.
Harmadik helység a szem birodalma. Az ide érkezőt, a térség erdőgazdálkodását, továbbá természeti értékeit bemutató rövidfilmek fogadják.
Tavasztól őszig pedig a bemutatóhely megtekintését követően szabadtéri, fedett alkotó házunkba invitálnak mindenkit, aki élményeit szívesen megosztaná másokkal, vagy kedvet érez termésbábok készítésére, esetleg a kiállítás során már megismert növényekkel természetes élőhelyükön is szeretne tovább ismerkedni.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.