A MEGOSZ I. Magánerdős Napja a Dunántúlon (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageA Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) október 7-én, Bagodon rendezi meg Dunántúli I. Magánerdős Napját. A MEGOSZ folytatva vidéki rendezvénysorozatát ezúttal az ország nyugati részében tart összejövetelt.
Ismeretes, hogy Magyarországon az erdők 42 százaléka van magánkézben, ez mintegy 800 ezer hektárt jelent. A magán-erdőtulajdonosok szervezettsége, a szakmai és érdekképviseleti szövetségekhez, egyesületekhez való kapcsolódása azonban jelentős eltérést mutat az egyes országrészek között.

Az országban bejegyzett, összesen 65 erdészeti integrátor tagja a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének, és egyben a régiós irodákat is ők működtetik. Az integrátori hálózat - és segítségével a MEGOSZ – mintegy 30 ezer erdőtulajdonossal áll kapcsolatban, és rajtuk keresztül közel 180 ezer hektárnyi magánerdőben tevékenykedik.
– A MEGOSZ, mint szakmai, érdekképviseleti szerv, kiemelt feladatának tartja a magánerdőket birtoklók körében a tulajdonosi tudat megszilárdítását és fejlesztését, valamint a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás elősegítését – tájékozatta a ForestPress-t Sárvári János, a szervezet főtitkára.
– A szövetség tagjainak azonban kevesebb, mint 20 százaléka található a Dunántúlon, és ez az arány az erdészeti integrátorokra is jellemző. Éppen ezért határoztuk el, hogy megrendezzük I. Dunántúli Magánerdős Napunkat, amelyre 2006. október 7-én a Zalaegerszeg melletti Bagodon, az általános iskolában kerül sor – tette hozzá a főtitkár. – A rendezvény célja, hogy a dunántúli magán-erdőtulajdonosokat minél szélesebb körben tájékoztassuk a magyar erdőgazdálkodás általános helyzetéről, a Dunántúlra jellemző magánerdős viszonyokról, a törvényi előírásoknak megfelelő gazdálkodás megindításának feltételeiről, az uniós társfinanszírozott erdőtelepítés nyújtotta lehetőségekről, a 2007-2013 közötti magyar vidékfejlesztési elképzelésekben rejlő erdészeti, elsősorban magánerdős pályázati lehetőségekről, valamint az ország nyugati felében a magán-erdőgazdálkodást segítő szolgáltatásokról.
A délelőtt 10 órakor kezdődő rendezvényen az erdészeti szakhatósági munkáról az Állami Erdészeti Szolgálat szakemberei adnak részletes tájékoztatót az érdeklődőknek.
A nap folyamán bemutatkoznak a meghívott megyék integrátorai is. A programot gépbemutató és szakmai kiállítás színesíti.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.