Bosznia - Hercegovina és Szerbia vezető erdészeti szakemberei Magyarországon (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image2006. december 6-án hazánkba érkezik Bosznia-Hercegovina és Szerbia erdészeti szakembereinek csoportja, hogy tanulmányozza a magyarországi erdészet irányítási és szakmai rendszerét.
A tanulmányutat Bosznia-Hercegovina két entitásának mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti minisztériumai kezdeményezték a Világbank támogatásával.

A kettős tanulmányút a testületi irányítás (az rt-k tulajdonosa, igazgatóságai) témáját mutatja be Írországban és Magyarországon. A professzionális hátteret az OECD Elvei és Útmutatója adja.
A Bosznia-Hercegovina Föderáció küldöttségének vezetője Marinko Bo¾iæ miniszter, tagja többek között Omer Pa¹aliæ, a B-H Erdészeti Intézet (az erdészeti szolgálatnak megfelelő szervezet) igazgatója, Muhamed Hodziæ főfelügyelő és Alojz Dunðer a projekt vezetője. A 14 tagú küldöttség további résztvevői az erdészeti vállalatok vezető szakemberei.
A szerb küldöttség élén Milanka Jovanoviæ, Szerbia mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti miniszterének helyettese áll. A delegáció tagja többek között Neðeljo Iliæ, a Szerb Köztársasági Erdészet vezérigazgatója.
A látogatás első napján tájékoztatót hallgatnak meg az FVM és az Állami Erdészeti Szolgálat szakmai munkájáról, a magyar erdőgazdálkodás jogszabályi és szervezeti hátteréről, annak érdekében, hogy áttekintést kapjanak a magyar erdőgazdálkodásról.
A budapesti Erdészeti Információs Központban az állami vagyonkezelés, az állam, mint erdőgazdaság-tulajdonos, az ÁPV Zrt felelőssége és tevékenysége lesz a beszélgetés témája. A vendégek tájékoztatást kapnak az állami vagyonkezelés fő elveiről és törvényi hátteréről, a tulajdonosi funkciókról és a vagyonkezelésről, a tevékenység éves lefolyásáról, valamint a cégekkel való kapcsolattartás gyakorlatáról.
Kitérnek az állami vagyonkezelés gyakorlati információs rendszerére, a controllingra is.
Másnap a boszniai-hercegovinai erdész szakemberek az Országos Erdészeti Egyesület Könyvtárában találkoznak a hazai szakmai szervezetekkel, az OEE és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége vezetőivel.
Ezt követően rövid látogatást tesznek a Budai Parkerdőben.
Délután megismerkednek a Pilisi Parkerdő Zrt. tevékenységével és találkoznak a társaság vezető tisztségviselőivel. A vendéglátók bemutatják többek között a Budapesti Erdészet irodáját és munkáját, a szervezeti fölépítést, a könyvelést és az információrendszert.
A látogatás végeztével a külföldi vendégek ismertetik a bosznia-hercegovinai erdészeti irányítás elveit és kereteit.
A Világbank projektet az Ír Állami Erdőgazdaság (Coillte) tanácsadó cége, a Coillte Consult kapta.
Ismeretes, hogy az elmúlt időszakban magyar szakember, Gerely Ferenc erdőmérnök vezette a Világbank erdészeti irányítással kapcsolatos projektjét Bosznia-Hercegovinában.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.