Nemzetközivé lett a Muzsikál az erdő (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image2008-ban jubileumhoz érkezett a legnagyobb hazai erdészeti kulturális esemény, a Muzsikál az erdő. A rendezvény programjai ingyenesek; Ebben az évben sportrendezvények is helyet kapnak a programok között
Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei Bátonyterenye térségében, július 5-e és 13-a között a Mátrai Művészeti Napokat

2002-ben egy nyári hétvégén fogant meg az ötlet Szabó Lajos és zenész barátai fejében, hogy az erdő és a muzsika szépségeit össze kellene kapcsolni. Az ötletet tettek követték és 2003-ban elindult egy előkép nélküli művészeti kezdeményezés.
A Muzsikál az erdő ma már a régió legnagyobb rendezvényének számít, amely 13 település részvételével valósul meg.
A Magyar Állami Operaház Székely Bertalan termében megtartott sajtótájékoztatón Mészáros Sándor kürtművész zenei nyitánya után Zétényi Zoltán, a rendezvény sajtófőnöke tolmácsolta dr. Pethő József, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke köszöntését.
Elmondta, hogy az 1851-ben alapított nagy múltú egyesület adta ki a második legrégebbi magyar sajtóterméket, az Erdészeti Lapokat. Az idei évben pedig egy nagyjelentőségű szakmai jubileumot is ünnepelnek az erdészek, hisz’ kétszáz éve indult az erdészeti felsőoktatás Selmecen, az ősi Alma Mater falai között.
Az egyetemi oktatás során nem csupán biológiai és műszaki tudományokkal ismerkednek meg a hallgatók, hanem az erdőesztétikába is belekóstolnak. Sőt, a pedagógia terrénumára is belépnek, mert az erdészeti társaságok 30 erdei iskolát működtetnek országszerte.
Emlékeztetett, hogy 1972-ben magyar erdőmérnök javaslatára deklarálta a Buenos Airesben rendezett erdészeti világkongresszus az erdők hármas funkcióját. A gazdasági, a védelmi mellett a közjóléti funkció is „polgárjogot” nyert a szakmában.
ImageA Muzsikál az erdő rendezvénysorozat pedig a legmagasabb rendű és színvonalú közjóléti tevékenység.
E tevékenységek mellett természetesen nem szorul háttérbe a hagyományos szakmai munka sem, hiszen a hazai erdők védelem alatt álló egyötöde az erdész elődök hozzáértését dicséri.
A legfontosabb feladat az erdők gondozása, megőrzése és újratermelése a jövő nemzedéke számára. És egy évben egyszer egy ilyen kulturális csemegével kedveskednek a közönségnek.

Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója örömét fejezte ki, hogy vendégül láthatja a Muzsikál az erdő Mátrai Művészeti Napok indító rendezvényét. Elismeréssel szólt a szervezők munkájáról, mert egy igazi kulturális nagyüzem vezetőjeként pontosan tudja és átérzi egy ekkora produkció terheit és felelősségét. Kiemelte a települések szerepét és az operaház művészeinek közreműködését. Aki még nem járt ezen a varázslatos rendezvényen, az biztos, hogy sokat veszít – fűzte hozzá a főigazgató.

ImageSzabó Lajos főszervező elöljáróban emlékeztetett azokra az aggasztó jelenségekre, amelyekkel az emberek nap, mint találkozhatnak a világban, a környezeti katasztrófáktól kezdve az esőerdők irtásán át az agresszió különféle megnyilvánulásáig. Sokak szerint ebből az általános válságból nincs kiút.
Szabó Lajos ezzel az állásponttal szemben azt vallja, hogy hinni kell a közös jövőben, a gondok megoldásában. Ehhez azonban a természettel való harmónia megteremése szükséges. Meg kell védeni az erdőket és a tiszta környezetet.
Mindennek a feltétele a mai ember testi és lelki egyensúlyának létrejötte. Ehhez elengedhetetlen feltétel a művészet.
A Muzsikál az erdő ezt a célt, igyekszik a maga eszközeivel segíteni, és felhívni a figyelmet az emberi lét törékenységére, az ember alkotó erejének hatalmára.
Az erdő csodálatos terében nem csupán a gyönyörű, hatalmas fák, és a fajok sokfélesége nyűgöz le, hanem valamennyi érzékszervünk fantasztikus élmény részese lehet a fények, a hangok és az illatok kavalkádjában.
A főszervező hangsúlyozta, hogy az erdő és komolyzene összekapcsolása egyedülállóvá teszi a rendezvényt.
Elmondta, hogy az erdei koncerteken kívül templomi hangversenyek, erdei séták, előadások, fórumok és képzőművészeti kiállítások adják a programok gerincét. Nem feledkeztek meg a gasztronómiai ajánlatokról, a falusi vendéglátás kínálatáról, a mátrai emberek vendégszeretetéről sem. Ugyanígy gondoltak a gyermekekre is, számukra erdei zenei tábort és néptánc-tábort szerveznek.
Ebben az évben a sportrendezvények is helyet kapnak a programok között: a tájfutó verseny és a teljesítménytúra.
A föllépők között elsősorban a Magyar Állami Operaház művészeit hallhatják, de szerepelnek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzősei is. Szerepet kapnak a régió művészei is, a Salgótarjáni Rézfúvós Quintett, valamint a zeneiskolák növendékei.
Föllép többek között a Budapest Rézfúvós Quintett, a Primavera Fúvósötös, Lovász Irén énekművész és Várallyay Róbert orgonaművész.
Örömmel számolt be Szabó Lajos arról, hogy 2008-ban nemzetközi rendezvénnyé válik a Muzsikál az erdő, hiszen vendégszerepel a szlovákiai Podjavorská Muzika együttes, amely a juharfák alatti zenélés hangulatát idézi majd föl. 
A szentkúti kegyhely pedig egy kórustalálkozónak ad helyet.
A zenei műsorokat ebben az évben a reneszánsz művek jellemzik.
A megnyitóra idén Kozárdon kerül sor július 5-én, 14 órakor. Az andezitbányában sorra kerülő koncerten a Vadászkamara Kürtegyüttes és a Budapest Rézfúvós Quintett lép föl. Este az Operaházi Borlovagok reneszánsz dallamokat adnak elő.
ImageA záró rendezvényre idén is Fenyvespusztán kerül sor, ahol föllép a Kiskunlacházi Ifjúsági Fúvószenekar, a Musica Mansueta Kamarazenekar, a Podjavorská Muzika együttes és a Corpus Harsona Quartett. Ezúttal is elhangzik a Muzsikál az erdő fanfár a három hegycsúcsról.
Ezt követi az erdei étkek estje és a Salgó  Sramli együttes műsora.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.