Kisvasutak Napja Lillafüreden (MTI/ForestPress)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Miskolc, 2013. augusztus 27. - Idén az Északerdő Zrt. fenntartásában lévő Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) állomásain rendezi meg a Magyar Turizmus (MT) Zrt. valamennyi hazai kisvasút közös ünnepét, a Kisvasutak Napját szeptember 7-én. 2013. szeptember 7-én Lillafüreden rendezik meg a Kisvasutak Napját. A programot a Magyar Turizmus Zrt. és az Északerdő Zrt. közösen szervezi.
    Az MT tájékoztatása szerint szeptember első szombatján az erdőjárás, az ismeretszerzés és a családi kikapcsolódás fonódik össze a kisvasutak szeretetével, a nap főszereplője a Miskolcról Garadnáig vezető erdei kisvasút lesz, amelyet a leglátogatottabbak között tartanak számon.
Lillafüreden LÁEV kisvasúti járműkiállítás, a hazai kisvasutakról szóló tablókiállítás és veterán autóbusz bemutató lesz. Itt mutatkoznak be az Északerdő Zrt. erdei iskolái is. Fazola-kohónál színpadi programok szórakoztatják a látogatókat, egyebek mellett fellép a 100 Folk Celsius zenekar is. Garadnán Decathlon íjászat és a Mókus Odú játszótere várja az érdeklődőket.

A kisvonatok Miskolc-Dorottya utca és Garadna között óránként, Lillafüred és Fazola-kohó között félóránként közlekednek.
A kisvasutazás mellett rengeteg programmal, vezetett túrával, vásárral várják a látogatókat.
    Az MT Zrt. tablókiállításán minden hazai erdei kisvasút bemutatkozik a "Zselici Csühögőtől" a legrégebbi kisvasúton, a Zsuzsi vonaton keresztül Viliig, a napelemes kistestvérig. Megtudható, melyik a legmeredekebb erdei kisvasút, melyik hazánk utolsó, még működő gazdasági vasútja, bemutatkozik Európa egyetlen, összefüggő ártéri erdejében működő kisvasútja, a Gemenci Erdei Vasút. Aki kíváncsi, azt is megtudhatja, hogy mekkora a legkeskenyebb nyomtáv. Megismerhetik a világelsőként Lillafüreden kifejlesztett kisvasúti hibrid mozdonyt is.
    A Kisvasutak Napját hagyományteremtő céllal tavaly tartották meg első ízben Királyréten. A Magyar Turizmus Zrt. Kisvasútra Fel! szlogennel indított kampányának célja Magyarország természeti értékeinek és a hazai kisvasutak világának megismertetése a gyerekekkel és a természetjáró közönséggel.
    Az erdei vasutakat korábban erdőgazdálkodási célból építették, ma már azonban jószerivel csak személyforgalomra használják, az országban húsz vonalon, 250 kilométernyi hosszon utazhatnak rajtuk a kirándulók.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.