A világ leghidegebb hegyére székely zászló kerülhet (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. december 26. - A világ leghidegebb hegyét szeretné meghódítani januárban két erdélyi hegymászó. Január 3-án indulnak. Az Antarktisz közel ötezer méteres Vinson csúcsa immár az ötödik a Székelyek a magasban expedíció-sorozatban. A Seven Summit program végső teljesítéséig még két kontinens csúcsára kell feljutniuk – tájékoztattak a hegymászók a felkészülésről.
Az embertelen időjárási körülményekre készülve Tulit Zsombor négy napra hűtőkamrába költözött. A sepsiszentgyörgyi hegymászó és társa, Neacsu David felkészülése egyébként szokványos, naponta edzenek, hét végén pedig túráznak. Mindez az erőnlét mellett az állóképességet erősíti, hiszen szerintük fejben kell legyőzni a hegyet.
– A fő célunk az, hogy emberközelbe hozzuk a magashegyi mászást, hiszen ez bárki számára elérhető, nem kell félistennek születni ahhoz, hogy az ember elmehessen a magas hegyekbe. Kellő támogatással, valamint itthoni felkészüléssel ezek mind elérhetőek – mondta Tulit Zsombor, alpinista.
A föld legszárazabb és leghidegebb, fagysivatagnak is nevezett kontinensén a sportolóknak a közel ötezer méteres magasság mellett, a -30 Celsius fokos átlaghőmérsékletet, az óránként akár 350 kilométeres sebességgel száguldó szelet is le kell győzniük. Romániai alpinista még nem járt a Vinsonon, és mint elmondták, korábbi szokásukhoz híven a csúcson ezúttal is kitűzik a székely zászlót.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.