Halálos hegymászóbaleset az Ukrán Kárpátokban (Kárpátinfo)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009-01-04 - Egy fiatal pár vesztette életét feltehetően péntekre virradó éjszaka az Ukrán Kárpátok legmagasabb hegycsúcsa, a Hoverla keleti lejtőjén. Holttestüket szombat hajnalban találták meg a hegyimentők: az eltévedt fiatalok egy szakadékba zuhantak.

A 25 éves rovnói férfi és barátnője eltűnését még az új esztendő első napjának éjszakáján jelentették be útitársaik – adta hírül szombat reggel a kárpátaljai Zakarpattya.net hírportál. A négytagú társaság Szilveszter napján indult el a Kis-Hoverla megmászására anélkül, hogy útitervüket egyeztették volna a turistaszálló személyzetével. Az 1762 méteres csúcs meghódítását követően az esti alkonyatban eltévesztették a helyes útirányt, s letértek a kijelölt ösvényről. Ekkor két csapatra váltak. Az egyik pár rátalált az útra, s még aznap este megérkezett a szállóba, ahol jelentették, hogy társaik valószínűleg eltévedtek.
A bajba jutottak felkutatására három környékbeli hegyimentő-szolgálat alpinistái indultak útnak. Kutatásaik csak a következő éjjel vezettek a szomorú eredményre: az elveszett párt egy szakadék alján találták meg. A szerencsétlenek több tucat méteres magasságból zuhantak a lenti sziklákra, s azonnal életüket vesztették.
A katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan figyelmeztetik az Ukrán Kárpátokba kiránduló turistákat, hogy útvonalaikat minden esetben egyeztessék a hegyimentő szolgálatokkal, illetve a turistaszállók személyzetével, s vegyék figyelembe, hogy a hegyek között akár nap közben is mínusz 10 fok alá süllyedhet a hőmérő higanyszála. P.I.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.