Székelyek a magasban (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. január 07. - Szélvihar akadályozza a Székelyek a magasban elnevezésű antarktiszi expedíciót. Az expedíció két tagja: a sepsiszentgyörgyi Tulit Zsombor és a bukaresti David Neacsu megérkeztek Chilébe, de onnan egyelőre nem tudnak berepülni az antarktiszi Patriot Hill nevű magánbázisra, mert a föld leghidegebb kontinensén jelenleg nagy erejű szelek tombolnak. Tulit Zsombor elmondta: többen is várakoznak arra, hogy eljussanak a Mount Vilson-hegy alaptáboráig, egy csoport már 20 napja vár a repülésre.
Tulit Zsombor és társa egyelőre a dél-amerikai Punta Arenasban várja az antarktiszi szél lecsendesedését, de addig is folytatják a felkészülést az expedícióra. Három napos akklimatizációs túrát tesznek a Punta Arenas környéki hegyekben, és reményeik szerint szombaton sikerül eljutniuk Antarktiszra, céljuk megmászni a leghidegebb földrész legmagasabb pontját, a 4897 méter magas Mount Vinson csúcsot.
A Déli-sarkon mínusz 89 Celsius-fokig is lehűlhet a hőmérséklet, a szél sebessége pedig elérheti a 300 kilométer/órás sebességet. Tulit Zsombor indulás előtt több akklimatizációs gyakorlatot is végzett, egy kovásznai fagylaltgyár hűtőházában szoktatta szervezetét a hideghez, és egy éjszaka a sepsiszentgyörgyi lakhelye előtti parkolóban aludt. Ludvig Nagy Zsuzsanna

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.