Kutyaszánhúzó verseny Balánbányán (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. január 13. - A kutyaszánhúzás fellegvárának Hargita megye számít, zord időjárásának és vadregényes tájainak köszönhetően. 2009 első versenyét Balánbányán szervezték. A hajtók és a kutyák idén először találkozhattak, így a verseny inkább seregszemlének számított.

A szikrázó napsütés ellenére a Hargita megyei Balánbányán a hőmérséklet nem haladja meg a mínusz 15 fokot. A csikorgó hidegbe északi kutyák csaholása, ideges morgása vegyül, hiszen a sportcsarnok udvarán mintegy nyolcvan husky, malamut és szamojéd várja, hogy gazdájának bizonyíthassa erejét, hűségét és kitartását.

Az első nap, az első hajtáson 16 csapat vett részt. Hárman az első kategóriában versenyeztek 6-8 szibériai huskyval. A négykutyás hajtáson már alaszkai malamuttal vettek részt és legnagyobb meglepetésünkre és örömünkre a kétkutyás hajtáson vegyes csapatok is indultak, szamojédekkel és malamutokkal – mondta Mariana Vrabie, az Alaskan Malamut Sportegylet alelnöke, a verseny szervezője.

Technikai verseny

Az erőtől duzzadó kutyák türelmetlenül csaholva jelzik gazdáiknak, hogy ideje felhámozni őket. Ösztöneik a szán elé parancsolják a hókutyákat, a vezérhím rátarti büszkeséggel foglalja el helyét, majd egy kiáltás, és a startvonalról szinte elrobban a csaholó, zúzmarával csipkézett fogat.

Nagy Radu, versenyző szerint technikai verseny volt, egy olyan megmérettetés, amely a fizikai megerőltetés mellett a kutyák technikai kiképzését helyezte előtérbe: mennyire hallgatnak a parancsokra, jobbra, balra, előre. Nem volt tulajdonképpen nehéz verseny, de a szép idő és a technikai próbák egy rangos eseménnyé tették.

A siker az egységen múlik

A verseny sikere általában az ember és kutya egységén múlik. A hajtó a falka vezére, parancsait a kutyák ösztönösen kell kövessék. Fontos azonban a szán felépítése is, ezért a versenyzők ezt saját kezűleg készítik el.

A sport fellegvárának Hargita megye számít, hiszen a kegyetlen mínuszok és a vadregényes táj a Yukon aranylázba dermedt völgyeit idézi. A Fehéragyar és az aranyásó regények világa a gyermekeket bilincseli le a talán a legjobban. Basarab Marc Robert azon kevesek egyike, akik nem csak olvasmányélményeikben élhetik át az aranyásók kalandjait. Apja két huskyját testvérével gondozzák, váltva versenyeznek az eszkimó neveket viselő kutyákkal, Robert páratlan években kerül sorra. A 12 éves versenyző januárban máris felállhatott a dobogó legmagasabb fokára.

A sport megacélozza az akaratot

A hajtók szerint ez a sport megacélozza az akaratot, edzi a testet és a lelket. A természetközeli életmód és a kutyákkal kialakuló különleges kapcsolat városi puhányból, nyavalyásból rövid idő alatt edzett, kalandokra szomjazó északi hajtót farag.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.