Védett területeken tilos korcsolyázni

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Az elmúlt hideg napok lehetővé tették, hogy befagyott vizeinken is hódolhassunk a korcsolyázás örömének. Sokan a védett természeti területek holtágait, tavait vették célba, anélkül, hogy tisztában lennének az itteni szabályokkal.

Ez a szabadidős tevékenység, amellett, hogy sok helyen még most is veszélyeket rejt magában, jogszabály általi korlátokba is ütközik. A 46/2001 kormányrendelet kimondja, hogy tilos szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint folyóvizeken.

Folyóvizek alatt a folyókat, időszakos és állandó vízfolyásokat, valamint a holtágakat értjük. Aki ezeket a szabályokat megszegi, 20000 forinttal büntethető. Fokozottan védett területeken már tartózkodni is csak külön engedéllyel szabad, ezért az ide tartozó vízterületeken aki engedély nélkül tartózkodik akár 150.000 Ft bírsággal is büntethető.
Az egyéb vizeken, halastavakon stb. is érdemes tájékozódni mielőtt jégre szállunk, mivel a terület tulajdonosának a beleegyezése szükséges. Gondoljunk csak bele, hogy egy sekélyebb halastóban, alattunk halak téli vermelésüket töltik. A korcsolyák éles hangja, ami a vízben még tovább erősödik, zavarást okozhat a halaknál, ami tömeges elhullásukhoz vezethet.
Összefoglalva: javasoljuk a kijelölt korcsolyázó helyek felkeresését.
Köszönjük együttműködésüket!

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.