Síparadicsom helyett sártenger (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. január 28. - Hó helyett latyak és sár, pezsgő sportélet helyett pangás. Ez az általános kép Hargitafürdőn, ahol az időjárás nem hajlandó figyelembe venni: síparadicsomot, országos hírű téli sportközpontot akarnak ott létesíteni. Januárban korai lenne búcsúztatni a telet Csíkban, ám ha a közeljövőben bőséges hóesés öltöztetné fehérbe a környék sípályáit, akkor sem lehetne igazából az ágazat idei nyereségéről beszélni. Mostanáig, a téli ünnepek néhány napos zsúfoltságát leszámítva, Hargitafürdő látogatottsága meglehetősen csekély volt. A panziótulajdonosok, a sípályák üzemeltetői, valamint a sportfelszereléseket kölcsönzők egybehangzóan állítják: a jelenlegi a fordulat utáni idők leggyengébb szezonja.
– Az elő- valamint utószilveszteri mulatságokat és természetesen magát a szilvesztert leszámítva nem sok vendégünk volt az idén. Nem is jöhetnek, ha nincs hó – mondja egy vállalkozó, aki egy ötszobás kispanziót üzemeltet Hargitafürdőn.
A sípályák közül egyedül a Csipike-pályát borítja amatőr síelésre alkalmas hóréteg, ezt is inkább a hóágyúknak köszönhetően.
– Lehetne jókat ereszkedni, ám ezt nem tudják a városban, így nincs akinek bekapcsolni a felvonót – állítják a pálya működtetői.
A sportélet gyakorlatilag teljesen hiányzott ebben a szezonban, a tervezett lesikló versenyek közül egyet sem lehetett megrendezni.
– Biatlon-, valamint futóversenyre került sor, ezek sikeres lebonyolításához nem kell sok hó, ám a fajsúlyos sportrendezvényeket kénytelenek voltunk halogatni. Mint ismeretes, a Miklós-pálya eléggé köves, több hóra lenne szükség a biztonságos használatához. Egyelőre reménykedünk, hiszen nem múlt el még a tél – nyilatkozta lapunknak Fekete Gyula, a Miklós-pályát működtető Csíkszeredai Síegylet képviselője.
Ma már mindenki talál Hargitafürdőn az igényeinek-zsebének megfelelő szállást, az egyszerű kis hétvégi házak kiadó szobáitól a hegyi luxusszállók fürdőszobás-forróvizes kényelméig. Könnyen megközelíthető, hiszen az utat rendszeresen takarítják, szórják csúszásgátlóval, és a felvonók, valamint a sífelszerelés kölcsönzési díjai egyelőre elérhetőek a szerényebb jövedelmű polgárok számára is. Egyszóval: minden rendben lenne, csak éppen a síeléshez elengedetlenül szükséges hótakaró hiányzik. Hompoth Loránd
Hargita Népe 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.