Csúcsra tör a hat vásárhelyi hegymászó (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. március 10. - Dél-Amerika legmagasabb hegycsúcsa, az Aconcagua meghódítására indult január elején hat marosvásárhelyi hegymászó. Az Andokba tartó expedíció már járt a közel 6000 méteres Kilimandzsárón és a 4800 méteres Mont Blancon is. Ezúttal a 6962 méter magas Aconcagua legyőzését tűzték ki célul.

Ami nálunk, Kelet-Európában a tél közepe, az Dél-Amerikában a legnagyobb nyári hőség.. Ilyenkor érkezik a legtöbb expedíció a Mendozai Nemzeti Parkba, ahonnan a túrázók nekivágnak a fizikailag és szellemileg is megterhelő hegyi terepnek. A marosvásárhelyi csapatnak viszont már Argentínába érkezésükkor sem volt szerencséje.

- Elveszek a csomagjaink, amik három nappal később érkeztek meg, és addig nem tudtuk, hogy mit csináljunk, hogy lesz az expedíció további sorsa, és ez eléggé megviselte a csapatot. Már elmentünk szétnézni kölcsönzőbe, hogy kölcsönözzünk felszerelést – idézte fel a történteket Fazakas Árpád hegymászó.

Az előre nem látható akadályok sora itt még nem ért véget. Az ebben az időszakban szokatlanul erős havazás miatt, nagyon lassan haladtak. Az óránkénti 40km/órás sebességű szél pedig szinte elviselhetetlenné tette a -20 fokos átlaghőmérsékletet.

- Rengeteget kell várni, hogy a szervezet akklimatizálódjék, és ez a sok várakozás ez megterhelő, az embernek jön, hogy menjen, menjen, menjen, de viszont ki kell várni a megfelelő időt, és hogy a szervezet is megfelelően alkalmazkodjék – mondta Fazakas Árpád.

A négyezer méter magasan levő első alaptáborban ezért több napot is időztek, csak ezután indultak tovább, hátrahagyva a hegyi mentőket és a bérelt öszvéreket is. Az állatok csak eddig segítették a csapatot, innen mindenki maga cipelte tovább az élelmiszert, sátrat, hálózsákot tartalmazó csomagját.

- Könyvet vittünk itthonról, naplót vezettünk, és ilyenkor mikor nem lehetett túrázni, próbáltunk több ételt fogyasztani, tehát több időt töltöttünk főzéssel, amit jobban szerettünk, s ami időigényesebb – mondta Pápai Levente hegymászó.

Az Aconcaguát az alpinisták a magas hegyek között közepes nehézségű terepnek tekintik, de mivel a hegy sivatagos övezetben fekszik, itt az emberi szervezet úgy viselkedik, mint egy 8000 méteres hegyen. Sokan idejárnak akklimatizálódni, akik a Himaláját készülnek megmászni.

- Az ember szervezetét inkább az oxigénhiány veszi igénybe, a kevés étkezés és viszonylag kevés pihenés, de azért fejenként egy jó pár kilót fogytunk, tehát ez sokat, eléggé igénybe veszi, ugye sokkal több kalóriára van szükség mindamellett, hogy kevesebbet tudsz enni – magyarázta a nehézségeket Pápai Levente.

A viszontagságos túra nem kedvetlenítette el az expedíció tagjait, a siker arra ösztönzi őket, hogy újabb és újabb magashegyi kalandra vállalkozzanak. A következőkben a több mint 6100 méteres alaszkai Mount McKinley meghódítására készülnek.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.