12 napos a Naturathlon 2009 (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Image

Magyar kerékpárosok jelentkezését várják Európa legnagyobb sportrendezvényére, több mint 1600 km hosszú útvonalon, 12 napon át tart a Naturathlon 2009 program.
Magyarországon, Sopronban indul a program 2009. augusztus 19-én. Húsz évvel ezelőtt ezen a napon, az osztrák-magyar határon hullott le a vasfüggöny először, s elsőként ezen a helyen menekült az NDK polgárainak tömege nyugatra. Az emlékezetes Páneurópai Piknik két főszervezője Magas László és Rumpf János erdőmérnök volt.

Április 21-ig várja a német Szövetségi Természetvédelmi Hivatal olyan ambiciózus, természetet kedvelő, angolul beszélő 18 éven felüli fiatalok jelentkezését, akik kedvet éreznek 12 napon át, több mint 1600 km hosszú változatos útvonalon, Európa legszebb vidékein keresztül kerékpározni az Európai Parlament székhelyéig, Strasbourgig. A „Naturathlon 2009 – Természet határok nélkül“ elnevezésű programban hat ország négy résztvevője biciklizik az európai „Green Belt“ (érintetlen természetközeli területek ökológiai hálózata) egy részén.

A német Szövetségi Természetvédelmi Hivatal (Bundesamt für Naturschutz, BfN) az osztrák Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökséggel (Umweltbundesamt) együttműködve 2009. augusztusában rendezi meg Európa legnagyobb, többnapos sportrendezvényét a természetben, „Naturathlon 2009“ néven. A BfN már többször szervezett hasonló programot, de idén először nemzetközi szintű a rendezvény, amelynek mottója „Természet határok nélkül“. A program a Vasfüggöny lebontásának 20. évfordulója alkalmából a természeti örökség egy különleges részére hívja fel a figyelmet: az európai „Green Belt“ a hidegháború természetvédelmi szempontból egyedülálló hagyatéka. A „Green Belt“ 8500 km hosszú, gyöngysorszerűen felfűzött, nagykiterjedésű, érintetlen természetközeli területek ökológiai hálózatát jelenti. Mivel a határ menti területeket emberi beavatkozás kevéssé érintette, természetközeli területek egyedülálló rendszere jött létre a Barents-tengertől a Földközi-tengerig, illetve Németországon belül a Balti-tengertől a Fichtelgebirge/Vogtland vidékig.

A „Naturathlon 2009 – Természet határok nélkül“ program 2009. augusztus 19-30. között tart. Mind a hat, “Green Belt” által érintett ország (Németország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Csehország, Magyarország) részéről négy fő kerékpározik 12 napon át, több mint 1600 km hosszú változatos útvonalon, Európa legszebb vidékein keresztül, egészen az Európai Parlament székhelyéig, Strasbourgig. A sporteseményre a német Szövetségi Természetvédelmi Hivatal 18 éven felüli, angolul beszélő, természet iránt lelkesedő, ambiciózus biciklisták jelentkezését várja április 21-ig. A részvétel ingyenes.

ImageMagyarországon, Sopronban indul a program 2009. augusztus 19-én. Húsz évvel ezelőtt ezen a napon, az osztrák-magyar határon hullott le a vasfüggöny először, s elsőként ezen a helyen menekült az NDK polgárainak tömege nyugatra.


További információ és a jelentkezési lap letöltése angol és német nyelven: www.naturathlon.eu

Franz-August Emde, sajtó osztály
Bundesamt für Naturschutz
tel: +49 228/84914444

Ingeborg Zechmann, sajtó osztály
Umweltbundesamt
tel: +43 664/611 90 94

KvVM Sajtóiroda
tel: 457 3415
 

                                                                                                                                                      


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.