1200 hegyibringás a sártengerben (Index)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. június 1. - A hegyikerékpárosok T-Mobile Top Maraton-sorozatának első állomásán profi körülmények, de rettenetes időjárás fogadta a rekordszámú nevezőt. A szilvásváradi Caprine Maraton 1200 indulója három távon versenyzett, a férfiak 117 km-es távján az olimpiai 23. helyzett Parti András győzött, a nők 70 km-es középtávját Bicskei Anna nyerte.

A hideg és a zuhogó eső ellenére 1190 mountain bike-versenyző indult a T-Mobile Top Maraton-sorozat szilvásváradi nyitófutamán. A 8. Caprine Maraton egy baráti társaság versenyéből nőtte ki magát a sorozat első és legjelentősebb versenyévé, ahol a versenyzőknek a legnagyobb szintkülönbséggel kell megküzdeniük a Bükki Nemzeti Park területén kialakított pályán.
A Caprine Maratonon három távra lehetett nevezni, a 39, 70, és 117 km-re összesen több mint 1600-an jelentkeztek. A szervezők profi körülményeket teremtettek az ország egyik legszebb környékén lebonyolított versenyére, a sportág hazai élmezőnye mellett rengeteg amatőr indult.
Tarnai Csaba főszervező elmondta, a mountain bike versenyeken nehéz megmondani, hányan indulnak aktív sportolási, és hányan szabadidős céllal. „Sokan vannak, akik egyszer elindulnak egy versenyen, és annyira magával ragadja őket az esemény hangulata, hogy a következőn már nem a részvételért, hanem magáért a versenyért indulnak el. A mostani 1600-as létszám rekord, ennyien még sosem neveztek a versenyre. Lehet látni a mostani mezőnyben is, hogy még az amatőrök között is sokan komoly profi felszereléssel vágnak neki a távoknak, nagy öröm, hogy évről évre nő a létszám.”
A rossz idő miatt a pünkösd hétvégi versenyről nemcsak néhány benevezett versenyző maradt távol, de a várt tömeg is. A sorozat névadó szponzorának képviseletében Varga Kornélia elmondta, a mountain bike támogatása inkább a szabadidős tevékenységet érinti, mint a versenysportot, az egészséges életmód propagálását legalább olyan fontosnak tartják, mint annak sportértékét.
A szervezők szerint amíg ilyen létszámú versenyeket tudnak szervezni, nincs veszélyben a magyarországi hegyikerékpáros sport, hiszen az ilyen eseményeken elinduló amatőrökből lehetnek később a komoly versenyzők. „Nő a licences versenyzők száma is, de tény, hogy egyelőre a résztvevők javarészt amatőrök. De ha belegondolunk, egy ekkora tömegbázissal rendelkező sportnál már óriási a merítési lehetőség, ami a későbbi versenyzőket illeti. Mi lehet nagyobb motiváció, mint egy olimpiai 23. helyezett mellől rajtolni egy versenyen? Érdemes megnézni, hány gyerek indul el ezen a nehéznek mondható versenyen” – tette hozzá Tarnai Csaba.
A férfiak maratoni távján az olimpiai 23. helyezett Parti András nyert [1], a jelenleg Németországban versenyző olimpikon 9 percet vert a 2. Blazsó Mártonra, de a nehéz körülmények miatt csaknem 18 perccel maradt el a tavalyi győztes időtől, melyet az idei negyedik Buruczki Szilárd ért el. Mártha Bence


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.