Tragédia a Fogarasi-havasokban (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. július 17. - Megtalálták az eltűnt alpinisták maradványait

Tegnap délelőtt Viktóriaváros mellett, az erdőben, a patakmeder iszapjában találták meg a hét végén eltűnt egyik marosvásárhelyi turista maradványait. G. L. és K. J. B., marosvásárhelyi, illetve Marosvásárhelyről elszármazott, Magyarországon élő turisták múlt kedden a Fogarasi-havasokban levő Bâlea-tótól a Caltunig gyalogoltak. Ott töltötték az éjszakát, majd másnap visszamentek a Bâlea-tóig.
Pénteken este a Podragu menedékházban töltötték az éjszakát. Szombaton megmászták Románia legmagasabb csúcsát, a 2545 méter magas Moldoveanut, majd visszaereszkedtek a Podraguhoz. A hegycsúcs közelében találkoztak velük utoljára marosvásárhelyi ismerősök.
Szombaton este eleredt az eső, egész éjjel és másnap délelőtt szinte megállás nélkül zuhogott. A két turista vasárnap reggel 8-kor indult le a Podragutól, a Turnuri menedékház érintésével. Az alatta levő hídon még látták átkelni őket. Az utánuk haladó csoport tagjai visszafordultak. Idejében, mert a megáradt patak el is vitte a hidat. Ezután tűntek el, valószínűleg az Arpas völgyében.
A két szerencsétlenül járt turistát barátjuk várta gépkocsival Viktóriavárosban. Amikor a megbeszélt időben nem érkeztek meg, értesítette a hegyimentőket, akik azt remélték, hogy nem indultak el a megáradt patakok által elöntött szűk völgyön, hiszen ilyenkor nem tanácsos útnak indulni. Mivel azonban nem adtak életjelt, a hegyimentők hétfőn a keresésükre indultak. Nem találták meg őket, így kedden nagyobb erőkkel, a hegyvidéki csendőrség bevonásával folytatták a kutatást.
Előkerültek bakancsok, ruhadarabok, hátizsák, de egyiküket sem találták. Szerdán barátaik egy csoportja a marosvásárhelyi hegyimentőkkel együtt sikertelenül járták be az Arpas-völgyet, és azt tapasztalták, a víz olyan erővel zúdult le a völgybe, hogy szinte lehetetlen volt az ár elől elmenekülni.
Sejtéseik másnap beigazolódtak: előkerült az egyik holttest. Ennek hírére újabb csapatokat küldtek a hegyre, akik más völgyeket is átfésültek. Lapzártakor kaptunk értesítést arról, hogy előkerült a másik turista holteste is a Szeben megyei Felsőárpás település közelében. Népújság 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.