Egy év alatt 13 emberéletet követelt a Tátra (sita, bumm)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009. 10. 31 - Minden évben október 31-én emlékeznek meg a Magas-Tátra halottairól. A tavalyi megemlékezés óta tizenhátman vesztették életüket a hegyekben, összesen 1110 halottról tudnak a krónikák. Több áldozatnak közös tábla állít emléket, melyen nevüket is feltüntették.

Az emberek nem csak örömöt szereznek a hegyek között, hanem sajnos a hegyek néha áldozatokat is követelnek. Ez életünk elválaszthatatlan része" - nyilatkozta a Tátrai Hegyimentő Szolgálat részéről az eseményt szervező Jaroslav Švorc. Idén újabb öt kis emléktáblát helyeztek el az áldozatok emlékét ápoló jelképes temetőben.

A táblák összesen 438 személy nevét tartalmazzák, akik életüket vesztették a hegyekben - vagy közel álltak hozzák. Otakar Štáfl, cseh festő, aki az emlékhely megalapítását kezdeményezte szintén saját táblával büszkélkedhet. A helyszínt gyakran turisták is felkeresik.

A hegyek első dokumentálható áldozata a 17. században élt Adam Kalstein volt, egy helyi település bírója. A legkorábbi tábla Wachter Jenő magyar hegymászó emlékét őrzi, aki 1907-ben halt meg az egyik hegygerincen.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.