Riasztó hóhiány Kárpátalján (Kárpáti Igaz Szó)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2009-12-07 - A múlt évben a gazdasági válság tartotta távol, az idén az új típusú influenza riogatja a vidékünkre utazni szándékozókat. Emiatt sok turistatelep és üdülő fél- vagy csak negyedházzal üzemel.

A december eleji helyfoglalást ugyanis rengetegen mondták vissza, tájékoztatta lapunkat Olena Fulin. A megyei turisztikai információs központ szakembere szerint a turistatelepek üzemeltetői leginkább a hóhiány miatt aggódnak.
– Az októberi havazás nagy reményeket keltett – mondja a szakember. – A korán jött hótakaró azonban gyorsan elolvadt. A téli turisztikai idényt így még meg sem nyitottuk. A lesiklópályák még a Drahobraton is csupaszok. Ma csak reménykedünk benne, hogy az év végi ünnepekig lesz minek örülni. Ugyanakkor tény, hogy a telepek, turistaszállók többségében már csak elvétve lehet szabad helyet találni a szilveszteri és az ortodox karácsonyi napokra.
A turisztikai információs központban elmondták továbbá, pillanatnyilag a sípályák és berendezéseik ellenőrzésén szakcsoport dolgozik. Az állami bányaipari felügyelet helyi igazgatóságának irányításával átvizsgálják valamennyi felvonó műszaki állapotát.
– A vidékünkön lévő mintegy száz felvonóból csak harminc szerepel a felügyeleti szerv nyilvántartásában, és ezek körül is számos hiányosságra bukkantunk – tájékoztat Igor Mjagkij, a bányaipari felügyelet igazgatóhelyettese. – Elképzelni is rossz, mi lehet a többi lesiklópálya berendezéseivel.
Nincs kilátás a javulásra
Az időjárási előrejelzés nem sok jóval kecsegtet. Vaszilina Bloh, a megyei meteorológiai központ helyettes vezetője szerint december nem sok havat ígér.
– Az bizonyosnak látszik, hogy december 19-ig sehol nem lesz sportolásra alkalmas hóréteg. A havasokban jelenleg fagymentesek az éjszakák. Péntek reggelre például az ezerötszáz méteres magasságban is plusz négy fokot mutattak a hőmérők.
A jövő hét derekán várunk egy csapadékot hozó időjárási frontot, de a legtöbb helyen csak eső áztatja majd a földeket. Némi hóra a 800 méternél magasabb hegyekben van csak remény. S hogy fehér lesz-e a karácsony vagy a szilveszter? Őszinte leszek, ezt ma csak a jó Isten tudná megmondani...
A legtöbb remény a sportolásra alkalmas hóra a Drahobraton van. Az ottani turistaszállók, mint például a háromcsillagos Drahobrat, vagy a magasabb komfortfokozatú Dobos üzemeltetői nagyon bíznak benne. E helyeken az ünnepek idejére már minden hely elkelt. Igaz, december 28-ig még van lehetőség a pihenésre. Hét nap 780–1140 hrivnyába kerül. Az ünnepekre a napi tartózkodás két személy számára 700 hrivnyába. Az árban nincs benne a szilveszteri vacsora, amin fejenként 300 hrivnya vehetnek részt a vendégek.
Ha lesz hó és beindulnak a sífelvonók, azok használatáért is külön díjat számfejtenek a kárpátaljai turistatelepeken. Az egyszeri alkalomra szóló jegyárak 4 és 10 hrivnya között alakulnak. Száz hrivnyáért napi bérlet is vásárolható. Az ötven alkalomra szóló bérlet 300 hrivnyáért kapható. Sífelszerelés, szánkó és egyéb kellékek kölcsönzésének napi díja 70–80 hrivnya. Aki nem szereti a szállodákat, az választhat a falusi zöldturizmus kínálataiból. Ökörmező (Mizshirja), Nagyberezna vagy Volóc térségében például apartmanok, családi házak bérelhetők. A szállodai 600 hrivnyás napidíjjal szemben komfortfokozattól függően 800 és 1500 hrivnya közötti az árfekvésük. Aki viszont luxuskörülményekre vágyik, az 4000 hrivnyás ajánlatok között válogathat. Ebben az árban többféle szolgáltatás, így a szilveszteri buli költsége is benne van. Balogh Csaba


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.